Zelenski acuză Rusia de ''genocid'' şi cere suspendarea dreptului de vot al acesteia în Consiliul de Securitate al ONU

 Zelenski acuză Rusia de ''genocid'' şi cere suspendarea dreptului de vot al acesteia în Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat sâmbătă Rusia de comiterea unui ''genocid'' în războiul pornit de aceasta din urmă împotriva ţării sale şi a cerut ONU să califice în acest termen acţiunile Rusiei, relatează agenţia DPA.

Mai mult, Zelenski a cerut ONU suspendarea dreptului de vot al Rusiei în Consiliul de Securitate al acestei organizaţii. El a transmis acest mesaj pe Twitter, după o discuţie telefonică avută cu secretarul general al ONU, Antonio Gutteres.

În mesajul său de joi dimineaţa prin care a anunţat lansarea unei ofensive militare împotriva Ucrainei, preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat la rândul său Kievul de comiterea unui ''genocid'' în estul separatist prorus al Ucrainei.

De atunci, Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc de crime de război. În timp ce Ministerul rus al Apărării a susţinut vineri că armata ucraineană desfăşoară lansatoare multiple de rachete şi piese de artilerie în zone urbane populate, pentru a folosi populaţia civilă ca ''scuturi umane'', ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a declarat că autorităţile ucrainene strâng probe pe care să le trimită Curţii Penale Internaţionale, el menţionând atacuri ale trupelor ruse asupra unei grădiniţe şi unui orfelinat. Sâmbătă, o rachetă rusească ce avea ca ţintă un obiectiv militar din Kiev a lovit un bloc de locuinţe

Sursa: Agerpres

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt