Zelenski acuză Rusia de avarierea a 90% din spaţiul locativ din Severodoneţk; contraatac ucrainean lângă Herson - Prima News

Zelenski acuză Rusia de avarierea a 90% din spaţiul locativ din Severodoneţk; contraatac ucrainean lângă Herson

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de distrugeri masive provocate la Severodoneţk, cel mai mare oraş din Donbas, unde bombardamentele ruse au distrus întreaga infrastructură critică, în timp ce armata ucraineană anunţă că a început să recâştige teren în zona sudică Herson, potrivit DPA şi AFP.

“90% din case sunt avariate. Peste două treimi din spaţiul locativ este complet distrus”, a declarat Zelenski în mesajul său video cotidian, din noaptea de duminică spre luni, adresat ucrainenilor. Atacuri constante sunt lansate asupra oraşului, adaugă el, menţionând că armata rusă încearcă cu disperare să cucerească Severodoneţk. “Şi nu le pasă câte de multe vieţi vor trebui să plătească pentru această încercare”.

“Rusia s-a apropiat prea mult de el. Forţe prea mari au fost concentrate în Donbasul nostru. Ei s-au pregătit foarte mult pentru o ofensivă acolo. Consider simbolic faptul că armata rusă şi-a început tentativa de a cuceri Severodonţeţk intrând la început în hotelul ‘Mir’ (‘Pacea’). Pacea este într-adevăr prima ţintă a Rusiei. După ce ne-au luat-o în 2014, ocupanţii vor să ne ia şi restul. De fapt, vor să ne ia totul şi să nu ne lase nimic: libertatea, casele, vieţile”, a afirmat Volodimir Zelenski în mesajul său, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

Agresorii voiau să-şi ridice drapelul pe clădirea administraţiei din Severodoneţk, care se află pe Bulevardul Prieteniei Naţiunilor, afirmă Zelenski, remarcând: “Cât de amar sună astăzi această denumire”.

Ucraina face tot posibilul pentru a face faţă acestei ofensive, a subliniat în acelaşi timp preşedintele ucrainean. “Nu a fost zi în care să nu fi încercat să găsim mai multe arme, arme mai moderne pentru a ne apăra pământul, pentru a ne apăra poporul”, spune el.

agerpres.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share