Zeci de medicamente lipsesc din spitale

Zeci de medicamente lipsesc din spitale

Zeci de medicamente lipsesc din spitalele româneşti. E o stiuaţie care durează de ani buni, dar pare că 2022 e cel mai rău an din acest punct de vedere. Cea mai nouă criză este cea de la Constanţa. Acolo au fost amânate toate operaţiile, mai puţin urgenţele. Cauza: lipsa unui anestezic. Acum, Agenţia Medicamentului anunţă că substanţa va ajunge săptămâna aceasta în toate spitalele. Problemele rămân însă. De vină ar fi politica preţurilor, spune ministrul Sănătăţii.

Lipsa medicamentelor e o problemă cronică în România. Iar în 2022 au fost cele mai multe întârzieri în aprovizionare din ultimii şapte ani. Lipsesc tratamente pentru alergii, afecţiuni ginecologice sau chiar pentru cancer. Altele sunt greu de găsit. De altfel, o simplă accesare a paginii medicamente lipsă.ms.ro arată amploarea fenomenului.

Legea din România cere ca preţurile medicamentelor să fie calculate în funcţie de cele mai mici tarife din Uniunea Europeană. Aşa se face că, într-un final, ce e ieftin ne costă mult. Nu în bani, ci în sănătate.

Recent, mai multe spitale din ţară au suspendat operaţiile care nu reprezentau o urgenţă, din cauza lipsei unui medicament pentru anestezia generală: Miostin.

Acum, Agenţia Naţională a Medicamentului a anunţat că această criză se va termina în cursul săptămâni. Miostin este unicul medicament din categoria sa autorizat în România şi este produs de o companie autohtonă.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt