Zacusca nu este de post

Zacusca nu este de post

Cu vinete, fasole sau ciuperci, zacusca este mâncarea salvatoare a multora dintre cei care ţin postul Sfintelor Paşti. Însă, un amănunt prea puţin cunoscut, răstoarnă cam tot ce ştiau credincioşii despre acest preparat. Deşi e gătită cu legume, aceasta nu poate fi mâncată în timpul săptămânii de către cei care ţin post, ci doar sâmbăta şi duminica. Asta, deoarece conţine untedelemn pentru care există dezlegare doar în anumite zile.

În perioada Postului Sfintelor Paşti, uleiul nu poate fi consumat în orice zi, ci doar sâmbăta şi duminica, atunci când este dezlegare la untdelemn.

Rânduiala printre credincioşi nu e deloc în acord cu ceea ce spun preoţii. Nimeni nu s-ar fi aşteptat ca până şi zacusca să fie pe lista alimentelor interzise.

Potrivit traditiei ortodoxe, sunt mai multe tipuri de post:

  • POST NEGRU sau ASUMARE DEPLINA, când oamenii postesc intreaga zi si doar seara gusta ceva de obicei ptina piine si apa.
  • POSTUL ASPRU care presupune consumul alimentelor nepregatite la foc.
  • POSTUL OBISNUIT sau COMUN inse consuma alimente de origine vegetala, gatite la foc.
  • POSTUL DE DEZLEGARE pe care il tin persoanele virstnice si cei care au probleme de sanatate.

Postul aspru este ţinut în mânăstiri unde, de regulă, se mănâncă o dată pe zi, de luni până vineri.

Biserica spune că în aceste zile este important să fim preocupaţi mai mult de postul sufletesc: postul de păcate, de gânduri urâte şi de vorbe deşarte.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt