Vom merge la supermarket ca la muzeu, din cauza prețurilor din ce în ce mai mari, spun analiștii - Prima News

Vom merge la supermarket ca la muzeu, din cauza prețurilor din ce în ce mai mari, spun analiștii

Supermarket-urile vor deveni un fel de muzee pentru mulți români din cauza prețurilor din ce în ce mai mari, a declarat la Prima News analistul financiar Adrian Negrescu.

„Ne ducem la supermarket ca la muzeu. Prețurile din ce în ce mai mari sunt vina marilor retaileri, dar și a producătorilor care nu pot oferi produse mai bune și mai proaspete ca cele din import. Situația va continua să se deterioreze, inflația se va amplifica pe măsură ce ne apropiem de sărbătorile de Paște, care vor fi sărbători la suta de grame. Avem cel mai scump lapte și cea mai scumpă ceapă din UE, noi, producători de frunte”, a subliniat Negrescu.

Vali Cristea, cultivator de ceapă, a precizat că producătorii vând la prețuri de acum doi ani sau chiar mai jos, în condițiile în care s-a scumpit toată logistica.

„În România nu există depozite de păstrare a cepei uscate, de aia aducem din import. Producătorii de legume se împuținează cu 10-20 la sută în fiecare an, pentru că nu e normal să nu-ți poți nici măcar înființa culturile din ce ți-a rămas de anul trecut”, a spus agricultorul.

Desfacerea produselor este un mare dezastru, a precizat Cornel Stroescu, producător de ouă. El consideră că soluția ar fi înființarea camerelor agricole, lege care, susține Stroescu, a trecut prin parlament dar nu a fost promulgată de președinte.

„Camerele Agricole se ocupă cu desfacerea produselor, colectarea lor. E un dezastru mare desfacerea produsului în România. Banii veniți de la autorități ar putea crea locuri de muncă. Dar dacă tot se dau, trebuie dați pentru dezvoltare, agricultura nu a primit bani prin PNRR, doar prin PNS”, a adăugat fermierul.

Total
0
Shares
Total
0
Share