Vom merge la supermarket ca la muzeu, din cauza preţurilor din ce în ce mai mari, spun analiştii

Vom merge la supermarket ca la muzeu, din cauza preţurilor din ce în ce mai mari, spun analiştii

Supermarket-urile vor deveni un fel de muzee pentru mulţi români din cauza preţurilor din ce în ce mai mari, a declarat la Prima News analistul financiar Adrian Negrescu.

„Ne ducem la supermarket ca la muzeu. Preţurile din ce în ce mai mari sunt vina marilor retaileri, dar şi a producătorilor care nu pot oferi produse mai bune şi mai proaspete ca cele din import. Situaţia va continua să se deterioreze, inflaţia se va amplifica pe măsură ce ne apropiem de sărbătorile de Paşte, care vor fi sărbători la suta de grame. Avem cel mai scump lapte şi cea mai scumpă ceapă din UE, noi, producători de frunte”, a subliniat Negrescu.

Vali Cristea, cultivator de ceapă, a precizat că producătorii vând la preţuri de acum doi ani sau chiar mai jos, în condiţiile în care s-a scumpit toată logistica.

„În România nu există depozite de păstrare a cepei uscate, de aia aducem din import. Producătorii de legume se împuţinează cu 10-20 la sută în fiecare an, pentru că nu e normal să nu-ţi poţi nici măcar înfiinţa culturile din ce ţi-a rămas de anul trecut”, a spus agricultorul.

Desfacerea produselor este un mare dezastru, a precizat Cornel Stroescu, producător de ouă. El consideră că soluţia ar fi înfiinţarea camerelor agricole, lege care, susţine Stroescu, a trecut prin parlament dar nu a fost promulgată de preşedinte.

„Camerele Agricole se ocupă cu desfacerea produselor, colectarea lor. E un dezastru mare desfacerea produsului în România. Banii veniţi de la autorităţi ar putea crea locuri de muncă. Dar dacă tot se dau, trebuie daţi pentru dezvoltare, agricultura nu a primit bani prin PNRR, doar prin PNS”, a adăugat fermierul.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt