Vladimir Putin anunţă plasarea în stare de alertă a ''forţei de descurajare'' ruse

Vladimir Putin anunţă plasarea în stare de alertă a ''forţei de descurajare'' ruse

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat duminică plasarea în stare de alertă a "forţei de decurajare" a armatei ruse, care poate cuprinde o componentă nucleară, în a patra zi a invaziei Rusiei în Ucraina, relatează AFP.

EFE notează că şeful statului rus a ordonat plasarea forţelor de descurajare ruse în "regim special de serviciu" după "declaraţii agresive" din partea principalelor ţări membre ale NATO.

"Responsabili de cel mai înalt grad din principalele ţări ale NATO îşi permit declaraţii agresive împotriva ţării noastre, de aceea îi ordon ministrului apărării şi şefului Statului Major General să pună forţele de descurajare ale armatei ruse într-un regim de serviciu special", a declarat Putin, citat de TASS.

Preşedintele rus a dat aceste instrucţiuni într-o întâlnire cu ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, şi cu şeful Statului Major General al Forţelor armate, Valeri Gherasimov.

"Am înţeles!", s-a conformat ministrul rus al apărării.

Putin a subliniat că Occidentul face paşi neprietenoşi faţă de Rusia din punct de vedere economic, potrivit RIA Novosti.

"Mă refer la sancţiunile nelegitime bine cunoscute tuturor", a spus el, referindu-se la valul de sancţiuni occidentale impuse Rusiei după invazia în Ucraina, pe care Kremlinul o numeşte drept "operaţiune militară specială" de "demilitarizare şi denazificare" a ţării vecine.

Forţele de descurajare ruse sunt un ansamblu de unităţi al căror scop este de a descuraja un atac împotriva Rusiei, "inclusiv în caz de război care implică utilizarea armelor nucleare", potrivit Ministerului rus al Apărării.

Aceste forţe sunt echipate cu rachete, bombardiere strategice, submarine şi nave de suprafaţă. Pe plan defensiv, acestea cuprind un scut antirachetă, sisteme de control spaţial, apărare antiaeriană şi antisatelit.

Rusia a lansat joi o invazie în Ucraina, provocând o undă de şoc internaţională.

Sursa: Agerpres

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt