Viitorul planetei, discutat la Glasgow

Viitorul planetei, discutat la Glasgow

Liderii aflaţi la summitul COP26 vin cu soluţii pentru protejarea mediului înconjurător! Miza cea mare a convenţiei
din acest an este limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius! Chiar înainte de summit, unele dintre cele mai mari puteri ale lumii au venit cu soluţii. SUA a promis să-şi dubleze contribuţia în ţările cu venituri mici şi medii pentru combaterea problemelor legate de poluare. China a anunţat încetarea finanţării proiectelor internaţionale din sectorul cărbunelui iar Rusia a anunţat un plan de emisii zero până în 2060.

Liderii celor mai puternice ţări din lume se întâlnesc la Glasgow timp de două săptămâni pentru a găsi soluţii clare şi rapide pentru cele mai importante probleme ale mediului. Dezbaterile din cadrul summitului vor avea loc în jurul promisiunilor făcute în Acordul de la Paris semnat în 2015 de aproape 200 de lideri mondiali. Pentru a atenua pe cât posibil efectele schimbărilor climatice ţările dezvoltate trebuie să mobilizeze cel puţin 100 de miliarde de dolari în această direcţie în fiecare an.

O altă miză importantă căreia liderii ţărilor membre COP26 trebuie să îi găsească soluţie este un bilanţ zero al emisiilor de dioxid de carbon.

Aşteptările oamenilor, în special ale activiştilor de mediu sunt extrem de mari. Aceştia cer liderilor să vină cu soluţii exacte şi nu cu vorbe goale. Şi Papa Francisc a transmis un mesaj pentru liderii cae se reunesc la summit.

În 1992, peste 150 de ţări au semnat Convenţia Naţiunilor Unite cu privire la schimbările climatice. În fiecare an,
delegaţii ale ţărilor care au semnat Convenţia, se întâlnesc la Conferinţa Părţilor, numită COP. Primul astfel de eveniment a fost organizat în 1995 la Berlin.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt