Victoria finală a Ucrainei în război ar presupune intervenţia directă a NATO, spun analiştii

Victoria finală a Ucrainei în război ar presupune intervenţia directă a NATO, spun analiştii

NATO nu pregăteşte o ofensivă în Ucraina. Declaraţiile recente ale şefului militar al alianţei, potrivit cărora NATO e pregătit pentru o confruntare cu Rusia, au doar scop de descurajare şi apărare, spune generalul în retragere Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la NATO.

El a declarat la Prima News că Alianţa Nord-Atlantică a crescut forţa de răspuns, care a ajuns la 300.000 de oameni. „NATO se teme de un conflict cu Federaţia Rusă, deci trebuie să aibă o forţă puternică de descurajare”, a precizat generalul.

Mijloacele de luptă cerute de Ucraina de la naţiunile occidentale trebuie să ducă la consolidarea apărării, dar şi la consolidarea moralului trupelor, care au început să dezerteze, spune Bălăceanu. Dovada că şi armata ucraineană începe să aibă o problemă, ca şi cea rusă, este că autorităţile de la Kiev au înăsprit legile împotriva dezertării.

Între timp, în rândul puterilor europene se duc negocieri dure pentru trimiterea de avioane de luptă, a adăugat Mihai Isac, redactor-şef la politica.ro. El a adăugat că problema principală privind avioanele F16 este antrenarea piloţilor, care durează peste un an de zile şi este extrem de costisitoare.

„Ucraina are capacitatea de cere orice de la puterile occidentale, dar totul este un proces de lungă durată”, a spus Isac. Totuşi, a adăugat analistul, o victorie finală a Ucrainei presupune o intervenţie directă a trupelor NATO pe teren.

Afla mai multe desprenatorazboirusiaucraina
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt