Victimele exploziei de la Mihăileşti, comemorate la 18 ani de la dispariţie

Victimele exploziei de la Mihăileşti, comemorate la 18 ani de la dispariţie

Victimele accidentului de la Mihăileşti, care şi-au pierdut viaţa în urmă cu 18 ani în urma exploziei unui camion încărcat cu azotat de amoniu, au fost comemorate marţi, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la monumentul funerar din localitate ridicat în memoria acestora.

Accidentul s-a soldat cu moartea a 18 persoane, printre care şapte pompieri şi doi jurnalişti, şi rănirea altor 13.

La comemorare au participat, printre alţii, subprefectul judeţului Buzău, Mihail-Gabriel Ilie, comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, colonel Stelian Cimpoeşu, precum şi rude şi colegi ai celor dispăruţi.

"Se împlinesc, astăzi, 18 ani de la cel mai cumplit accident înregistrat vreodată pe o şosea din România. 18 ani de durere pentru familiile, prietenii şi colegii celor 18 victime ale deflagraţiei nimicitoare din dimineaţa zilei de 24 mai 2004. Atunci, un camion încărcat cu 400 de saci de azotat de amoniu a produs un adevărat dezastru şi a plasat Mihăileştiul pe harta neagră a ţării. Vehiculul, care venea de la Combinatul Doljchim, a ieşit de pe şosea şi a derapat într-un şanţ. A izbucnit, apoi, un incendiu la cabina camionului. Acţiunile şoferului au făcut ca focul să se extindă şi spre încărcătura aflată sub o prelată. Exact în momentul în care pompierii se aşezaseră în dispozitiv pentru a începe misiunea de lichidare a incendiului s-a produs explozia devastatoare. Deflagraţia a spulberat totul pe o rază de zeci de metri, formând în şosea un crater uriaş, de circa 7 metri. 18 vieţi au fost curmate într- o secundă, iar 13 oameni au fost grav răniţi (...) Nu avem dreptul să uităm tragedia de la Mihăileşti, care a curmat vieţi şi a schimbat destine. Avem datoria de a-i comemora pe cei şapte pompieri şi pe cei doi jurnalişti, a căror viaţă a fost curmată într-o secundă, în timp ce se aflau la datorie, dar şi pe celelalte victime ale deflagraţiei. Şi, la fel de important, e ca autorităţile să facă tot posibilul pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete, vreodată, pe o şosea din România", se arată într-un mesaj scris pe pagina de Facebook a Prefecturii Buzău.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt