Vaticanul nu mai are doi papi

Vaticanul nu mai are doi papi

Mesajele de condoleanţe din partea liderilor lumii au curs după anunţul care afectează peste un miliard de catolici. În ciuda aparenţelor, cei care l-au cunoscut pe Benedict al XVI-lea îl descriu ca pe o persoană relaxată, cu o atitudine blândă şi umilă, dar încăpăţânat. De Papa Francisc l-a legat însă o relaţie specială.

,,De fiecare dată când îl vizitez, îl simt aşa. Îi iau mâna şi îl fac să vorbească. Vorbeşte puţin, încet, dar cu aceeaşi profunzime dintotdeauna. Pentru că problemele lui Benedict sunt genunchii, nu mintea. Are o mare luciditate!", sunt cuvintele frumoase ale Papei Francisc despre predecesorul său. De altfel, cardinalii de la Vatican îl descriau şi ei ca pe un om blând. Şi fostul purtător de cuvânt al Bisericii Ramono Catolice din România, Francisc Doboş, spune că Papa Benedict a fost perceput greşit.

Imaginea uneori rigidă este contrazisă şi de filmări în care vedem un papă vesel şi uneori stângaci La un moment dat, aflat în faţa unei mulţimi de credincioşi, a uitat să citească ultima parte dintr-un discurs.

Suveranul pontif a fost portretizat şi într-o producţie cinematografică de succes, Cei doi papi, care spune, printre altele povestea unei prietenii între doi oameni care de multe ori au fost priviţi ca diferiţi: Papa Benedict şi Papa Francisc. Filmul nu a lăsat deoparte nici subiectul pedofiliei din sânul Bisericii Catolice.

După moartea Papei Emerit Benedict, mesajele de condoleanţe din partea liderilor mondiali au curs pe Twitter. Preşedintele Franţei Emmanuel Macron şi şefa Parlamentului European Roberta Metsola se numără printre cei care şi-au exprimat regretul.

foto: vaticannews.va

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt