Vaccinarea împotriva HPV, salvatoare de vieţi

Vaccinarea împotriva HPV, salvatoare de vieţi

În lume, la fiecare două minute, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin, iar în România, anual, aproape 2.000 de femei pierd lupta cu această boală! Este crunta realitate pe care o trăim. Infecţia cu HPV poate fi prevenită prin vaccinare. În ţara noastră, doar fetele până la 18 ani beneficiază de gratuitate la vaccinare. Asta deşi şi băieţii care au virusul se pot îmbolnăvi de tipuri grave de cancer. Ministrul Sănătăţii spune că până la sfârşitul anului băieţii vor putea face acest vaccin, dar compensat, astfel încât să nu plătească suma întreagă.

Infecţia cu Human Papiloma Virus poate duce la cancerul de col uterin. Sunt peste 120 de tulpini HPV dintre care 15 pot fi cauza acestei boli. Vaccinarea fetelor cu vârste între 11 şi 18 ani este gratuită şi poate preveni apariţia bolii.

Vaccinarea împotriva HPV se face în cabinetele medicilor de familie. Pentru fetele între 11 şi 15 ani este nevoie de două doze, iar pentru cele de peste 15 ani este nevoie şi de o a treia doză pentru o protecţie completă. În România, băieţii nu beneficiază de gratuitate la vaccinare, deşi acest lucru este foarte important, spun medicii.

La băieţi virusul HPV poate duce la cancer la gât, cap şi chiar anal. Sunt zeci de ţări din Europa care au introdus vaccinarea gratuită împotriva HPV pentru băieţi. Printre ele şi Spania.

O singură doză de vaccin costă în jur de 600 de lei.Ministerul Sănătăţii a anunţat că în acest an va avea loc o campanie naţională de informare. În plus, până la sfârşitul anului, ministerul îşi propune să compenseze vaccinurile pentru băieţi dar şi pentru femeile de peste 18 ani.

Primul vaccin HPV a fost disponibil în 2006. La noi în ţară prima campanie naţională de vaccinare a avut loc în 2008 însă a fost un eşec. Doar 2% dintre fetele între 9 şi 11 ani s-au vaccinat.

foto: drcarauleanu.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt