Trei din 10 bătrâni nu au cu cine vorbi sau nu au pe cine suna dacă au nevoie de ceva. Statisticile spun că sunt peste un milion și jumătate de oameni de peste 65 de ani care resimt acut singurătatea și ajung să fie ignorați de toți. După ce nepoții au crescut sau tinerii din familie devin prea ocupați, bunicii rămân ai nimănui. De ce și care ar fi soluțiile? Este întrebarea la care a căutat răspunsul colegul nostru Daniel Osmanovici.
Într-o țară care îmbătrânește din ce în ce mai mult, sunt tineri care au decis să aprecieze efortul celor care acum, trecuti de 65 de ani sunt numiți vârstinci, Sunt acei oameni pe care îi vedem prin mijloacele de transport sau în magazine, despre care spunem că ne încurcă, dar care se folosesc de această rutină zilnică pentru a scăpa de singurătate. Soluții există și asta se vede cel mai bine prin felul în care ajung să privească viața, viață pe care o credeau și o simțeau încheiată.
Astfel au apărut o serie de organizații neguvernamentale și fundații care sunt decise să schimbe viața generației pe care mulți am uitat-o și căreia îi datorm multe dintre lucrurile de-acum. Mai mult dorința lor, transformată în realitate este de a fi prezenți în toată țara, motiv pentru care au decis să unească într-o federație 60 de astfel de organizații dedicate oferirii de servicii socio-meciale persoanelor vârstnice. Una dintre acestea se numește TELEFONUL VÂRSTICULUI.
Sunt numeroase centre unde vârstnicii pot socializa, pot participa la diverse activități și poate cel mai important, pot împărtăși zi de zi experiențele de viață. Dar ajutorul oferit acestora nu se limitează la un loc dedicat lor. Pot primi suportul și se pot bucura de compania unui voluntar care își oferă timpul liber unui vârstnic. Sau, dacă nu se pot deplasa primesc acasă o vizită și un pachet cu cele necesare traiului de zi cu zi. Iar sâmbătă, 1 octombrie este ziua lor, ziua internațională a vârsticilor.