Universităţi publice din Afganistan şi-au redeschis porţile, inclusiv pentru studente

Universităţi publice din Afganistan şi-au redeschis porţile, inclusiv pentru studente

Universităţi publice din Afganistan şi-au redeschis porţile miercuri, pentru prima dată după preluarea puterii de către talibani, în august, şi câteva studente au putut asista la cursuri, care însă nu vor fi mixte, potrivit autorităţilor afgane, informează AFP.

Până acum, doar universităţile private au fost autorizate să redeschidă din septembrie, pentru femei şi bărbaţi, dar fără clase mixte.

Miercuri, studenţi şi studente au putut reveni în instituţiile publice de învăţământ superior în cel puţin trei provincii: Laghman, Nangarhar şi Helmand.

"Este un moment de bucurie să putem reveni la cursuri, însă suntem în continuare îngrijoraţi că talibanii le-ar putea opri", a declarat, pentru AFP, Zarlashta Haqmal, studentă la drept şi ştiinţe politice de la Universitatea Nangarhar, din Jalalabad.

În Mehtalam, în faţa campusului universitar Laghman, foarte puţini studenţi s-au prezentat miercuri dimineaţa. "De la 8:00 la 12:00 cursurile sunt rezervate femeilor, iar de la 13:00 la 16:00 vor avea loc cursuri pentru bărbaţi", a precizat un angajat al universităţii, sub rezerva anonimatului, conducerea universităţii cerându-le angajaţilor să nu discute cu presa.

Doar şase femei, purtând burqa sau niqab, au intrat de la prima oră în acest campus, însoţite de combatanţi talibani înarmaţi.

Înainte ca talibanii să revină la putere în Afganistan, bărbaţii şi femeile studiau împreună.

Universităţile publice au fost redeschise miercuri în provinciile Laghman, Nangarhar, Helmand, Nimroz, Farah şi Kandahar. Cursurile vor fi reluate pe 26 februarie în alte 28 de universităţi, au anunţat autorităţile.

Misiunea ONU în Afganistan (UNAMA) a calificat luni această redeschidere drept "ceva cu adevărat important" pentru ţară.

Reluarea cursurilor în universităţile publice din Afganistan are loc după discuţii care s-au derulat la sfârşitul lui ianuarie între talibani şi diplomaţi occidentali în Norvegia, prima ţară europeană care i-a primit pe islamiştii fundamentalişti după ce aceştia au preluat puterea.

Ţările occidentale condiţionează de respectarea drepturilor omului, în special ale femeilor, deblocarea mai multor miliarde de dolari din ajutorul internaţional îngheţat după ce talibanii au revenit la putere la Kabul.

De atunci, Afganistanul este blocat într-o profundă criză umanitară, foametea ameninţând mai mult de jumătate din populaţie, potrivit ONU.

Noii lideri ai Afganistanului susţin că s-au modernizat în raport cu precedentul lor regim (1996-2001), când au interzis orice contestaţie şi au încălcat constant drepturile omului. Însă ei nu au întârziat să reprime din nou libertăţile fundamentale ale femeilor, impunând importante restricţii asupra dreptului lor la muncă, la educaţie şi la circulaţie. 

Afla mai multe despreafganistanstudenteuniversitate
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt