Uniunea Europeană vrea să se apere de viitoarele crize

Uniunea Europeană vrea să se apere de viitoarele crize

Schimbare radicală de optică la Bruxelles. Peste o săptâmană, Comisia Europeană ar urma să anunţe un mecanism de planificare centralizată a economiilor statelor membre. Cu alte cuvinte, oficialii UE vor mai mult control asupra economiilor statelor membre, în cazul unei crize majore. Iar ţinta sunt companiile. Daniel Osmanovici a vorbit despre această propunere cu specialişti în economie.

Comsia Europeană are în vedere elaborarea şi adoptarea unui proiect prin care să îşi sporească puterile la nivel executiv şi astfel să poată elabora şi implementa o planificare centralizată Acest lucru ar presupune ca Uniunea Europeană să poată ordona companiilor să facă stocuri de mărfuri pentru a proteja lanţurile logistice în cazul unei crize majore.

Aceste măsuri au provocat o serie de nemulţumiri la nivelul companiilor care invocă faptul că aşa vor fi încălcate contractele în vigoare şi vor fi dezvăluite informaţii sensibile din punct de vedere comercial. Economiştii spun totuşi că intervenţia statului în economie în momente de criză este un lucru bine venit.

Orice decizie trebuie luată pe baze ştiinţifice. Avem deja intervenţia a statului în economie atunci cînd vorbim despre preţul la energei electrică sau preţul benzinei la pompă, dar schimbările pe care le va anunţa Comisia Europeană ţin de o conlucrare mult mai strânsă între economiile europene şi o monitorizare mult mai atentă a economiei româneşti.

Totuşi orice fel măsură care presupune constrângeri de ordin economic are nevoie de o implementare la nivelul fiecărui stat european, iar aici România nu a stat totdeauna foarte bine.

Versiunea finală a acestui proiect ar urma să fie adoptată de comisarii UE pe 13 septembrie şi ar trebui să fie nucleul central al discursului preşedintelui Comisiei Europene. Europenii vor afla cu această ocazie despre diferite grade de alertă care vor duce la decizii nemaiîntâlnite în istoria Uniunii.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt