Una zic și alta fac. Prea puțin bani ca să trăiască - Prima News

Una zic și alta fac. Prea puțin bani ca să trăiască

Un milion și jumătate de români sunt plătiți cu salariul minim pe economie. Guvernanții au anunțat o creștere a venitului minim brut la 3.000 de lei. Mărirea nu îi mulțumește nici pe cei cu veniturile mici, nici pe antreprenori și nici pe specialiști. Mai ales că suma este departe de a se apropia de coșul minim de cumpărături calculat pentru anul 2022.

În prezent, salariul minim în România este de 2.550 lei brut. Adică, 1524 de lei în mână pentru fiecare angajat.
După o inflație care a crescut de la lună la lună, guvernanții au anunțat aseară creșterea salariului minim brut la 3.000 de lei începând cu ianuarie 2023. Potrivit calculelor FOCUS, leafa va fi de fapt de 2.800 de lei brut, adică 1.638 de lei net la care se adaugă 200 de lei neimpozabili. Ceea ce înseamnă că retribuția minimă netă va ajuge la 1.838 lei.

Felul în care Guvernul comunică aceste măsuri nu este cel mai clar, spun antreprenorii. Anagajații se așteaptă la 3000 de lei net, de fapt, și trebuie să li se facă toate calculele. Specialiștii nu cred că majorarea acoperă inflația. ((CARTON 3))Creșterea netă reală este de 300 de lei, insuficientă și pentru a acoperi coșul minim de cumpărături, care pleacă de la aproximativ 3.300 de lei pentru o persoană singură.

Potrivit datelor de la Ministerul Muncii, de majorarea salarială din ianuarie ar beneficia peste două milioane de salariați, adică peste 40% din totalul angajaților din țară. Este vorba despre cei plăți acum cu salariul minim și despre cei cu lefuri sub 3.000 lei brut.

Total
0
Shares
Total
0
Share