Un mărţisor, o floare şi iubire

Un mărţisor, o floare şi iubire

Primăvara începe cu un zâmbet! Doamnele au oferit zâmbete în schimbul florilor, a mărţişoarelor sau a bomboanelor primite de la domni de 1 Martie. Dacă în oraşe doamnele au primit flori la semafor de la poliţişti, în unele sate oamenii au sărbătorit venirea primăverii împletind şnururi.

Vestitorii primăverii au fost în Capitală şoferii de la rutieră. Ca in fiecare an de 1 Martie au lăsat deoparte carnetelul de amezni si au împărţit flori.

Dacă în capitală reprezentantele sexului frumos au fost sancţionate cu o floare de poliţişti, în ţară românii au sărbătorit 1 martie într-un mod inedit. În comuna Cricău din Alba peste 300 de loclnici s-au adunat în centrul localităţii şi au împletit un şnur alb-roşu, lung de un km.Apoi au înconjurat cu el centrul satului.

La Cluj-Napoca producătorii au atras clienţii cu tot felul de mărţişoare. De la cele tradiţionale şi până la cele în format 3D. Fetiţele au fost cele mai fericite să poarte aceste simboluri ale primăverii.

Mărţişorul este un obicei păstrat încă de pe vremea geto dacilor care confecţionau şi purtau coliere din pietre albe şi roşii în prima zi de primăvară, considerată şi prima zi a anului. La originile sale, mărţişorul a fost o monedă de aur sau argint la care era adăugat un fir alb roşu ce semnifica lupta dintre viaţă şi moarte şi era purtat de copii şi fete. Apoi a luat forma unor mici pietre de râu vopsite în cele două culori.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt