UE vrea reducerea consumului de carne de vită

UE vrea reducerea consumului de carne de vită

O vorbă din popor spune că pentru români cea mai bună legumă e carnea. Legile europene ne cer, însă, să renunţăm uşor, uşor la carnea de vită. Recomandarea Uniunii Europene spune că, până în 2030, locuitorii statelor membre vor fi nevoiti să reducă cu 75% consumul de carne de vită. Va fi interzisă si creşterea păsărilor în cuşti. Producătorii spun că asta ar însemna falimentul multor ferme şi măcelării şi, în acelaşi timp, o creştere imensă a preţurilor.

Carnea - fie ea de porc, pasăre sau vită - este nelipsită de la orice masă. Europa ne impune să ne schimbăm obiceiurile alimentare. Până în 2030 ar trebui să mîncăm cam un sfert din câtă carne de vită mâncăm azi, iar 2050 ar trebui să mai avem în farfurie cam 20% din carnea de vită.

Fiecare român mănâncă într-un an aproape 65 de kilograme de carne, valoare care ne plasează pe locul 25 în Europa. Vită este pe locul trei în topul preferinţelor. În 2021 un român mânca în medie 5 kilograme şi jumătate pe an. În 2030, Europa ne cere să mâncăm doar un kilogram şi jumătate. Pentru că oferta de carne va scădea, preţurile vor exploda.

Recomandarea are ca scop reducerea emisiilor de carbon la zero până în 2050. Preţurile pentru carne sunt într-o continuă creştere. Astăzi, carnea costă între 16 şi 21% mai mult decât anul trecut. Uniunea Europeană mai cere ca păsările să nu mai fie crescute în cuşcă, pentru că asta le stresează. Fermierii nu vor mai avea voie nici să ţină înaripatele în spaţii unde zgomotul depăşeşte 75 de decibeli.

Recomadările europene vor afecta sectorul zootehnic. Mulţi producători vor fi obligaţi să renunţe la fermele lor. Uniunea intenţionează ca în următorii ani să intezică şi reclamele la produsele din carne. Europenii mănâncă de două ori mai multă carne decât media globală.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt