UE caută mijloace de combatere mai fermă a violenţelor contra femeilor, LGBTQ+ şi altor minorităţi

UE caută mijloace de combatere mai fermă a violenţelor contra femeilor, LGBTQ+ şi altor minorităţi

Comisia Europeană intenţionează să modifice unul dintre textele fondatoare ale Uniunii Europene în sensul combaterii mai ferme a violenţei contra femeilor, persoanelor LGBTQ+ şi altor minorităţi, relatează marţi politico.eu.

Noile reguli dorite de executivul comunitar vizează pedepsirea misoginismului şi a abuzurilor anti-LGBTQ+ atât online, cât şi offline, potrivit proiectului consultat de site-ul de ştiri citat.

''În ultimele decenii, există o creştere abruptă în retorica şi infracţionalitatea bazate pe ură în Europa'', arată proiectul comunicării pe care Comisia Europeană o va prezenta în această săptămână şi care indică o exacerbare a discursului urii în UE după începerea pandemiei de COVID-19.

''Ura se deplasează în opinia majoritară, ţintind indivizi şi grupuri de oameni care împărtăşesc sau sunt percepute ca împărtăşind o caracteristică comună', precum rasa, etnia, limba, religia, naţionalitatea, vârsta, sexul, orientarea sexuală, identitatea de gen, exprimarea de gen sau orice alte caracteristici fundamentale, ori o combinaţie a acestor caracteristici', mai menţionează textul.

Schimbările vor provoca foarte probabil nemulţumirea guvernelor de la Varşovia şi Budapesta, unde în ultimii ani minorităţile au devenit ţinta presiunilor în creştere din partea autorităţilor.

De asemenea, în luna martie Comisia Europeană va prezenta o propunere privind combaterea violenţelor împotriva femeilor, online şi offline. În plus, blocul comunitar elaborează în prezent proiectul legii privind serviciile digitale (Digital Services Act), care va obliga platformele online să combată conţinutul ilegal.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt