Ucraina acuză Rusia de lipsa de coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din Mariupol

Ucraina acuză Rusia de lipsa de coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din Mariupol

Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a afirmat că nu au fost stabilite coridoare umanitare din oraşul-port Mariupol, sud-estul Ucrainei, acuzând forţele ruse că nu încetează focul, relatează duminică Reuters.

Vereşciuk a spus că partea ucraineană va încerca din nou luni să stabilească trecerea în siguranţă a civililor din Mariupol. Ea i-a cerut secretarului al ONU Antonio Guterres, care urmează să se deplaseze la Moscova înainte de a vizita Kiev-ul săptămâna viitoare, să solicite încetarea focului şi deschiderea de coridoare umanitare din Mariupol.

''Despre aceasta ar trebui să discute Guterres la Moscova, dacă se pregăteşte să discute despre pace'', a subliniat Irina Vereşciuk.

La rândul său, Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut duminică un armistiţiu "imediat" la Mariupol, care să permită evacuarea a aproximativ 100.000 de civili încă blocaţi în acest port ucrainean controlat aproape în întregime de armata rusă, notează AFP. Noul apel al ONU survine după ce o tentativă de evacuare a eşuat sâmbătă, ucrainenii considerându-i pe ruşi responsabili pentru eşec.

Sursa: Agerpres

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt