Tradiţiile zilelor de Rusalii

Tradiţiile zilelor de Rusalii

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc Rusaliile, una dintre cele mai importante sărbători ale verii. Preoţii au sfinţit apa, cu care enoriaşii vor sfinţi, la rândul lor, ogoarele, grădinile şi casele. Rusaliile se sărbătoresc, în fiecare an, la 50 de zile de la Paşte şi la 10 zile de la Înălţarea Domnului.

La Hodac de Mureş ziua a inceput cu liturghia de la biserică, la care au participat toţi enoriaşii. Apoi, în frunte cu preotul din sat, toată lumea a plecat la sfinţirea aghiazmei, un obicei vechi de sute de ani. Localnicii din Hodac păstrează cu sfinţenie tradiţiile de la strămoşii lor şi le dau mai departe din generaţie în generaţie.

Cu apa sfinţită de preot nu se udă doar holdele şi nevestele. Tradiţia spune că nu este bine sa lucrezi in zi de Sarbatoare pentru ca atragi asupra ta mânia Rusaliilor. Nu e bine nici sa te urci in arbori sau in locuri inalte si nici sa calatoresti departe de casă.

De asemenea, localnicii din Hodac spun că primul fel de mancare gatit in ziua de Rusalii este bine sa fie dat de pomana, pentru ca asa vei fi ferit de furturi şi de pierderi.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt