Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Dumitru

Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Dumitru

Aproape 270.000 de români îşi sărbătoresc astăzi onomastica. Sărbătoarea de Sfântul Dumitru sau Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir –aşa cum mai este cunoscută– este cel mai important eveniment religios al toamnei. Tradiţia populară spune că în această zi, căldura intră în pământ şi gerul îşi arată colţii, dar şi că, dacă luna va fi plină şi cerul acoperit de nori, iarna va fi geroasă, cu zăpezi mari.

Şi ciobanii au superstiţiile lor. Dacă prima oaie care se trezeşte este una albă şi dacă merge spre sud înseamnă că iarna va fi grea. Dacă se trezeşte o oaie neagră şi merge spre nord, iarna va fi una uşoară.

În Vrancea Arhaică, cocoţată pe vârf de munte, unde iarna patronată de Sânmedru, ţine câte 6-7 luni, tradiţiile şi obiceiurile, vechi de sute şi sute de ani, sunt respectate cu sfinţenie. În comuna Câmpuri, gospodarii se pregătesc să îşi ia animalele acasă. Unii însă le lasă la tomnat, pâna cade prima zăpadă

Odată tocmeală încheiată, baciul îşi invită oaspeţii la o gustare, ultimul caş şi urdă din acest an. Ziua de Sf. Dumitru este şi Ziua Soroacelor. Batrânii spun că această zi trebuie să te găsească fără datorii, altfel vei da dublu înapoi şi vei fi dator încă un an.

Dacă de Sf. Dumitru în gradină au rămas flori neculese cea mai frumoasă dintre ele nu se rupe. Din bătrâni se spune că frumuseţea ei alină durerea sufletelor celor morţi, despărţiti de cei dragi pe neaştepteptate.

Spre seară, în Soveja se aprind focurile. Tinerii sar peste jarul incins aratându-le fetelor cât sunt de curajoşi. Nici fetele nu se lasă mai prejos. Focul protejează de boli, apară de necazuri şi ţine la distanţă animalele sălbatice care iarna coboară din codrii după mâncare.

Oamenii mai spun că dacă în această noapte va fi lună plină şi vor fi nori pe cer înseamnă că vom avea parte de o iarnă grea. Un cer senin prevesteste o iarna usoară.

foto: telegrafonline.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt