Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan - Prima News

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan

Peste 500 de mii de români își sărbătoresc astăzi onomastica. În a treia zi de Crăciun, creștinii ortodocși și cei
greco catolici îl celebrează pe Sfântul Ștefan, primul martir al creștinătății. În limba greacă, Ștefan înseamnă „coroană”. Datorită râvnei si credinței sale, Dumnezeu l-a învrednicit cu puterea de a săvârși minuni. Sfântul Ștefan a stârnit, astfel, mânia autorităţilor iudaice, care l-au acuzat de blasfemie, iar la acea vreme aceasta se pedepsea cu uciderea cu pietre.

Astăzi, pentru a-l prăznui pe Sfântul Apostol Întâiul Mucenic, gospodinele din Vrancea coc Pâinicile lui Ştefan. Acestea amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfânt și se împart, de obicei, copiilor săraci. Pentru ca are in familie un Stefan, Iulia are mare grija sa nu-i lipseasca din casa, aceste dulciuri. De asta data isi invata si nepoata, pe Dana, cum sa le pregateasca.

Piinicile se fac din faina, drojdie, sare si apa calduta, iar framintatul este foarte important, pentru a creste aluatul bine, ca sa iasa piiniicile pufoase.

Cind aluatul a crescut destul, Iulia incepe sa faca piinicile pe care le pune la copt. Calde inca, abia scoase din cuptor, piinicile lui Stefan se dau de pomana copiilor saraci.

In ziua de Sf Stefan nu se coase, nu se spala și nu se face curăţenie. Dacă munceşti îţi vei alunga singur norocul din casă. Dacă, totusi, esti nevoit sa dai cu mătura, duci gunoiul la pomi, ca să fie roditori. Și, neapărat trebuie să ții bani în buzunare, ca să-ti plătesti păcatul.

Tot azi, cei care tin suparare trebuie sa se impace, sa le mearga bine anul care vine

Pentru sporul casei şi pentru sănătatea rudelor cu probleme mari de sănătate, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Mucenic Ştefan prin fapte bune si iertare, se spune din batrini. De asemenea, daca faci baie in aceasta zi vei fi curat tot anul, iar copiii care se nasc acum sunt cei mai norocosi.Total
0
Shares
Total
0
Share