Tot mai puţini supravieţuitori ai cutremurului din Turcia şi Siria

Tot mai puţini supravieţuitori ai cutremurului din Turcia şi Siria

În a noua zi de la cele mai grave cutremure care au lovit Turcia şi Siria, bilanţul a ajuns la peste 41.000 de morţi. Din ce în ce mai puţini oameni sunt scoşi în viaţă de sub dărâmături. Şi totuşi, mai există miracole. În ultimele 24 de ore, peste 10 oameni au fost găsiţi în viaţă sub moloz.

La mai bine de o săptămână de la seismele devastatoare, printre ruine încă mai există viaţă. Din ce în ce mai rar însă. Un căţel a fost şi el salvat. Stăpânii însă au pierit printre dărâmături. Obosiţi şi sleiţi de puteri, salvatorii nu renunţă însă la căutări.

Rămaşi pe drumuri, fără nimic, supravieţuitorii se adăpostesc pe unde pot. Trenurile le-au devenit case. Drama este şi mai mare în Siria, însă şi acolo, în tot haosul, mai sunt oameni găsiţi în viaţă. O mamă povesteşte cum şi-a salvat copiii. Şi nu e singura. Mulţi supravieţuitorii au devenit la rândul lor, salvatori. Caută printre ruine, cot la cot cu echipele profesioniste.

Voluntarii fac şi ei tot ce pot pentru a întinde o mână de ajutor. Între timp, un convoi umanitar a ajuns în partea de nord-vest a Siriei. Încărcate cu medicamente, mâncare şi pături, sunt printre puţinele camioane care aduc ajutoare. A ajuns şi primul convoi trimis de România.

Din cauza lipsurilor acute, cei de la OMS avertizează că există risc crescut de apariţie a bolilor trasmise prin apă. În România însă, nu avem motive de îngrijorare, spun autorităţile. Siria are însă nevoie de mult mai mult sprijin. ONU a lansat un apel umanitar şi a cerut 400 de milioane de dolari pentru a oferi ajutor imediat ţării devastate de seisme şi sărăcie.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt