În România, 9 adolescenți din 100 recunosc că au consumat droguri cel puțin o dată. Scade și vârsta celor care decid să încerce pentru prima oară substanțe interzise. Iar pandemia a contribuit la extinderea fenomenului, care a luat amploare cât timp oamenii au stat închiși în case.
Autoritățile vor să vină în ajutorul tinerilor cu astfel de probleme și au deschis în București un centru unde dependenții, dar și părinții lor, primesc ajutor de specialitate în așa fel încât să renunțe la droguri până nu e e prea târziu.
Sunt doar o parte dintre mărturiile adolescenților care s-au luptat cu drogurile. Au trecut printr-o perioadă extrem de grea, dar au reușit să o depășească cu ajutor de specialitate. Numărul de cazuri e însă în continuă creștere. În ultimii doi ani a scăzut foarte mult și vârsta celor care consumă droguri pentru prima oară. Copiii le încearcă și de la 13 ani.
În București, Asociația Zi de Bine a început un proiect care se numește (IN)dependențE. Adolescenții depedenți și părinții lor pot primi, într-un centru de informare, suport și sfaturi. Angajații centrului merg pe teren, îi depistează pe cei care nu vor să ceară ajutor și îi conving să urmeze tratament.
Conform ultimelor date de la Agenția Națională Antidrog, doar în București sunt înregistrați 10.000 de oameni depedenți de droguri.