Tinerii trebuie atrași mai mult spre piața muncii, spun specialiștii - Prima News

Tinerii trebuie atrași mai mult spre piața muncii, spun specialiștii

Șomajul în rândul tinerilor din România a ajuns la cote alarmante, pentru că au așteptări mari și vor salarii mari, care nu se întâlnesc cu cererea de pe piață, a declarat la Prima News specialistul în HR Sorin Faur.

„Pe de o parte sunt tinerii care-și caută drumul în viață, iar pe de altă parte sunt angajatorii care preferă oamenii cu experiență mai multă”, a spus Faur. El a adăugat că lucrul part-time, joburile de studenți, sunt un mesaj pozitiv pentru viitorul angajator. „Tinerii trebuie încurajați să iasă în piața muncii și nu doar cu bani”, a precizat specialistul.

“Pandemia i-a scos în față pe tineri la aplicațiile pentru job-uri. Avem cei mai mulți tineri care caută de muncă în ultimii 20 de ani, cu concentrare pe orașele mari”, a declarat și Bogdan Badea, CEO platformă de recrutare. El spune că mulți oameni încearcă să rămână cât mai aproape de casă și să găsească în același timp locul perfect de muncă, ceea ce este contraproductiv.

„Ne trebuie o campanie “e cool să ai un job”. La noi se vede în servicii că omul din spatele tejghelei nu vrea să fie acolo. Dacă ai un job, fă-l măcar cum trebuie”, a subliniat Badea. El s-a referit la show-urile culinare de la televizor, care au transformat meseria de bucătar dintr-una rar căutată, într-una cool, de chef.

Analistul economic Radu Georgescu, a explicat că există o sumă sub care nimeni nu se dă jos din pat să se ducă la muncă și că mulți tineri aplică pentru un job doar pentru a putea primi apoi ajutor de la stat.

Cele mai mari probleme cu șomajul sunt în localitățile mai mici, unde singurii angajatori sunt companiile de retail, care oferă salarii mici, spun experții.

Total
12
Shares
Total
12
Share