Tinerii trebuie atraşi mai mult spre piaţa muncii, spun specialiştii

Tinerii trebuie atraşi mai mult spre piaţa muncii, spun specialiştii

Şomajul în rândul tinerilor din România a ajuns la cote alarmante, pentru că au aşteptări mari şi vor salarii mari, care nu se întâlnesc cu cererea de pe piaţă, a declarat la Prima News specialistul în HR Sorin Faur.

„Pe de o parte sunt tinerii care-şi caută drumul în viaţă, iar pe de altă parte sunt angajatorii care preferă oamenii cu experienţă mai multă”, a spus Faur. El a adăugat că lucrul part-time, joburile de studenţi, sunt un mesaj pozitiv pentru viitorul angajator. „Tinerii trebuie încurajaţi să iasă în piaţa muncii şi nu doar cu bani”, a precizat specialistul.

“Pandemia i-a scos în faţă pe tineri la aplicaţiile pentru job-uri. Avem cei mai mulţi tineri care caută de muncă în ultimii 20 de ani, cu concentrare pe oraşele mari”, a declarat şi Bogdan Badea, CEO platformă de recrutare. El spune că mulţi oameni încearcă să rămână cât mai aproape de casă şi să găsească în acelaşi timp locul perfect de muncă, ceea ce este contraproductiv.

„Ne trebuie o campanie “e cool să ai un job”. La noi se vede în servicii că omul din spatele tejghelei nu vrea să fie acolo. Dacă ai un job, fă-l măcar cum trebuie”, a subliniat Badea. El s-a referit la show-urile culinare de la televizor, care au transformat meseria de bucătar dintr-una rar căutată, într-una cool, de chef.

Analistul economic Radu Georgescu, a explicat că există o sumă sub care nimeni nu se dă jos din pat să se ducă la muncă şi că mulţi tineri aplică pentru un job doar pentru a putea primi apoi ajutor de la stat.

Cele mai mari probleme cu şomajul sunt în localităţile mai mici, unde singurii angajatori sunt companiile de retail, care oferă salarii mici, spun experţii.

Afla mai multe despreangajatorieconomiesomajtineri
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt