Teste prenatale „made in China” colectează pentru armata chineză datele genetice ale femeilor însărcinate

Teste prenatale „made in China” colectează pentru armata chineză datele genetice ale femeilor însărcinate

Autorităţile de reglementare în domeniul Sănătăţii din cinci ţări - Australia, Canada, Estonia, Germania şi Slovenia - examinează un test prenatal, dezvoltat de o companie din China, care colectează datele genetice ale femeilor însărcinate şi al fetuşilor, după ce au apărut informaţii publice despre legăturile pe care respectiva companie le are cu armata chineză,scrie The Guardian.

Testul, comercializat sub numele de marcă Nifty”, este vândut în cel puţin 52 de ţări şi a fost achiziţionat de peste 8,4 milioane de femei la nivel global. Acesta depistează sindromul Down şi peste alte 80 de afecţiuni genetice.

Unii medici şi clinici medicale care au promovat şi vândut testul „Nifty” au declarat că nu au ştiut de faptul că grupul BGI din Shenzhen, care produce testul, desfăşura în paralel cercetări împreună cu armata chineză.

Comisarul canadian pentru confidenţialitate/respectarea drepturilor omului a declarat că un raport publicat în exclusivitate de Reuters pe 7 iulie cu privire la această problemă ridică întrebări importante cu privire la anumite informaţii „extrem de sensibile”. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt