Teroare în Afganistan

Teroare în Afganistan

Revenirea la putere a talibanilor este un eşec al lumii libere. Analiştii de peste Ocean compară retragerea din Afganistan cu dezastrul din Vietnam. Însă primele care vor suporta consecinţele instaurării Shariei sunt cele 20 de milioane de femei din ţară. Legea islamică le va readuce pe acestea întro stare de dependenţă deplină faţă de partenerii de sex masculin. Între timp, apar noi imagini care surprind disperarea miilor de oameni care vor cu orice preţ să fugă din ţara care va deveni curând emirat islamic.

O nouă înregistrare şocantă de pe aeroportul din Kabul face înconjurul lumii. Un bărbat a filmat momentul în care el şi alte zeci de oameni se agaţă de aripile şi de trenul de aterizare al unui avion care decolează.

Imaginile disperarării surpind doar parţial panica ce se instaurează în Afganistan. Femeile, care reprezintă
aproximativ jumătate din populaţia de 40 de milioane de locuitorii a ţării, se tem de ce e mai rău. Un ONG local a
publicat o listă cu zeci de interdicţii pe care regimul taliban le-a instaurat între 1996 şi 2001, când a condus ţara centralasiatică.

Potrivit propriei interpretări a islamului, talibanii interzic femeilor să studieze în şcoli, universităţi sau alte instituţii de învăţământ. Nu au voie să muncească în afara casei, nu pot merge neînsoţite pe stradă şi nu au voie să râdă, să vorbească sau să dea mâna cu bărbaţi din afara famiiei.

De asemenea, femeile afgane trebuie să poarte burqa, le este interzis să poarte pantofi cu toc sau să aibă gleznele dezgolite şi nu pot fi tratate de medici de sex masculin.

Noua realitate care se instaurează în Kabul este relatată şi e un student afgan care nu a vrut să-şi dezvăluie
identitatea

Timid, femeile încearcă să se organizeze şi să se opună felului în care talibanii vor să le transforme în cetăţeni de
mâna a doua

Între timp, reprezentanţii noii puteri de la Kabul au susţinut prima lor conferinţă de presă. Declarativ, aceştia susţin că vor respecta toate drepturile femeilor. Cu o nuanţă. În limita Shariei.

Britanicii sunt primi care întind o mână femeilor afgane. Doar anul acesta vor primi 5 mii de refugiaţi. În special femei şi membri ai minorităţilor religioase.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt