SUSŢINEM ROMÂNIA - MĂNÂNCĂ ROMÂNEŞTI! Turta dulce, transformată în brand naţional

SUSŢINEM ROMÂNIA - MĂNÂNCĂ ROMÂNEŞTI! Turta dulce, transformată în brand naţional

Din dragostea unui om pentru grâne şi pentru pâine s-a scris, în urmă cu 25 de ani, povestea unei brutării. Este ceea ce spune Raluca Ardelean de fiecare dată când vorbeşte despre fabrica de pâine şi de turtă dulce pe care o are împreună cu soţului ei în comuna timişeană Chizătău. La început a fost moara, apoi brutăria iar acum a făcut un produs unic în România, pe care se luptă să îl transforme într-un brand naţional: turta dulce cu umplutură de fructe. A convins deja o reţea de magazine din România să îi preia prăjiturelele. Singura concurenţă din piaţă o reprezinta, însă, un produs similar importat din Ucraina. Urmăriţi un nou material al campaniei PRIMA NEWS şi FOCUS, ,,Susţinem România - Mănâncă Româneşti!"

Povestea morii din deal, de la Chizătău, începe imediat după Revoluţie. Un fost brutar a decis să ridice, pe un teren gol, o construcţie. În câţiva ani a scris o poveste despre famile, despre bucuria de a munci pământul şi de a-i culege roadele. Cel care a avut ideea nu mai e, însă moştenirea lui a rămas familiei care nu doar că i-a dus mai departe visul, dar a şi dezvoltat afacerea.

După doi ani, moara funcţiona la capacitate maximă. A început apoi construcţia unei brutării. Pâinea făcută la Chizătău a ajuns cunoscută în toată zona Lugojului şi mulţi ani a fost pe rafturile a zeci de magazine. Pandemia, apoi criza energetică şi nu în ultimul rând intrarea puternică pe piaţă a marilor traderi de grâu au facut ca moara să nu mai fie rentabilă. În schimb, fabrica de pâine nu doar că a continuat tradiţia, dar a şi intrat pe un segment nou, cu un produs unic în România. Turta dulce cu umplutura de fructe.

La început, au folosit trei tipuri de gemuri: căpşune, prune şi caise. Clienţii spuneau, însă, că vor mai mult. Aşa că în gama de rotunjoare, aşa cum au decis să le spună cei care lucrează în brutărie, s-au adaugat cele cu gem de vişine, zmeură şi gutui. Poveştile sunt frumoase, însă, micii antreprenori s-au lovit şi de numeroase probleme.

Raluca Ardelean a reuşit să cumpere un echipament performant, de capacitate mai mică, dar care o ajută să acopere solicitările. Apoi şi-a ales o echipă de tineri dornici să o ajute, care sunt din comunele din zonă, şi care se mândresc că pot lucra într-o brutărie de tradiţie devenită peste noapte patiserie.

Iar cuptorul încins la peste 200 de grade transformă aluatul cu umpluturi diverse în turtă dulce. Aşa continuă povestea gustului bun, aromat şi delicios pentru că, spune Raluca Ardelean, rotunjoarele duc bucuria copilariei mai departe către, de ce nu, un brand naţional.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt