SUSŢINEM ROMÂNIA - MĂNÂNCĂ ROMÂNEŞTI! Reţete minunate făcute cu rubarbă

SUSŢINEM ROMÂNIA - MĂNÂNCĂ ROMÂNEŞTI! Reţete minunate făcute cu rubarbă

De fiecare când spui Transilvania te gândeşti la lucuri diferite, deosebite şi parcă mai bune, mai gustoase. Reţetele, influenţate de saşi, secui sau maghiari au o savoare aparte. Un astfel de ingredient este rubarba, o plantă pe care o găseşti în special în zona satelor săseşti. Urmăriţi un nou episod din seria ,,Susţinem România – Mănâncă Româneşti!“, un demers PRIMA NEWS şi FOCUS.

Să începem cu începutul. Ce este rubarba? Este o plantă cu multiple beneficii şi proprietăţi. Se plantează fie primăvara, fie toamna şi se recoltează, de regulă de două ori pe an. Are un gust acrişor, cu un conţinut bogat de fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc, dar mai ales vitamina C.

Chiar dacă nu este un soi românesc. Prin utilizarea pentru dulceţuri, siropuri şi compoturi ea şi-a găsit locul în bucătăria noastră şi an de an gospodinele din zona satelor săseşti inventează noi şi noi reţete şi utilizări. Ne-am lămurit, imaginaţie să ai şi rubarbăr suficient, pentru că limite nu sunt când vine vorba la ce poate fi folosită această plantă.

Femeile din comunca Saschiz s-au constituit într-o asociaţie nonprofit. Organizează o sărbătoare, iar fondurile pe care le strâng sunt folosite pentru ajutorarea diverselor cazuri medicale. Surplusul merge la comercializare la punctul de informare turistică.

Cu alte cuvinte toată cămara de bunătăţi pe care o vedeţi şi toată agitaţia produsă de sărbătoarea rubarbărului are drept scop susţinerea comunităţii şi menţinerea unor legături cât mai strânse între membrii acesteia. Tot ce s-a realizat a fost făcut cu ajutorul fondurilor europene.

Procesarea, depozitarea şi păstrarea sunt activităţi desfăşurate într-o casă săsească, dincolo de porţile înalte, cu multă voie bună şi zâmbete. Este mai puţin obişnuit să auzi că totul este pe bază de voluntariat, că este de vorba de produse locale şi naturale 100% şi că scopul nu este câştigul pecuniar, ci recunoaşterea zonei, atragerea turiştilor şi promovarea reţetelor locale.

foto: antiparenting.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt