SUSŢINEM ROMÂNIA - MĂNÂNCĂ ROMÂNEŞTI! Fondurile europene, salvarea tinerilor fermieri

SUSŢINEM ROMÂNIA - MĂNÂNCĂ ROMÂNEŞTI! Fondurile europene, salvarea tinerilor fermieri

Cu un mic hambar şi cinci vaci, un ieşean a reuşit să facă rai din propria ogradă! O singură bogăţie a moştenit de la părinţi: dragostea pentru pământ şi pentru animale. E povestea unui fermier care s-a ambiţionat să pună pe picioare o afacere de bun gust! Drumul până la succes nu a fost uşor. Ajutorul i-a venit de la fondurile europene. Cu aceşti bani a construit o fermă modernă. Bărbatul a devenit cunoscut şi pentru cel mai gustos caş din lapte de vacă din zonă. Un material al campaniei PRIMA News şi FOCUS, ,,Susţinem România - Mănâncă româneşti!"

Suntem în comuna Todireşti, judeţul Iaşi. O localitate cunoscută pentru exportul de lapte proaspăt şi produse lactate. Nu departe de intrarea în comună este ferma lui Fănel Vieru. Are aici 50 de vaci. Fănel a preluat ferma părinţilor în 2018. Avea atunci doar cinci vaci. Visa, însă, să devină antreprenor. Şi-a cumpărat un tractor la mâna a doua, cu bani împrumutaţi. În paralel, lucra şi în construcţii, şi tot ce câştiga punea de-o parte. Lucrurile n-au mers, însă, aşa cum îşi închipuise. Aşa că a trebuit să-şi amâne planurile.

A aflat, însă, că poate accesa fonduri europene printr-un program pentru tinerilor fermieri. A obţinut atunci 40.000 de euro. Odată modernizată ferma, a început să vândă lapte prin sat. Din lapte prospăt face şi caş, smântană sau lapte acru. De fermă se ocupă împreună cu soţia lui.

Deşi părea, la un moment dat, că toate merg strună, cei doi s-au lovit, din nou, de greutăţi. Chiar şi aşa, familia nu vrea să renunţe la proiectul la care au muncit mai bine de cinci ani. Tot în 2018 a accesat şi el fonduri prin programul tinerilor fermieri. Cu cei 40.000 de euro şi-a mărit efectivul de animale din fermă şi a reuşit să-şi cumpere şi utilaje. Un vis la care nici nu îndrăznea să spere, fără banii europeni.

Tot ceea ce produce vinde prin vecini. La piaţă nu se gândeşte să ajungă, cu marfa, pentru că rare ori se întâmplă să-i mai rămână câte ceva nevândut. Din profit, însă, o mare parte din bani ajung la costurile pentru hrana animalelor. De de la începutul anului, nouă ferme din judeţul Iaşi au primit finanţare prin fonduri europene. Singura speranţă, de altfel, care le-a mai rămas fermierilor ca să-şi susţină afacerile.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt