Suntem cu toţii datori să acţionăm pentru ca ororile Holocaustului să nu fie nicicând uitate

Suntem cu toţii datori să acţionăm pentru ca ororile Holocaustului să nu fie nicicând uitate

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, afirmă că instituţiile statului şi cetăţenii României trebuie să acţioneze pentru ca ororile Holocaustului să nu fie nicicând uitate şi să nu mai fie vreodată posibile.

El arată, într-un mesaj publicat pe Facebook, că acest lucru se poate face prin măsuri active şi sistematice de prevenire, combatere şi sancţionare a radicalizării şi discursului instigator la ură, precum şi a oricăror forme de negare şi distorsionare a Holocaustului, a manifestărilor antisemite şi xenofobe şi a tuturor formelor de intoleranţă.

"Dacă generaţia mea sau cea a tinerilor de acum nu a comis asemenea crime, nu avem totuşi dreptul de a închide ochii atunci când este vorba despre crime împotriva unor comunităţi sau împotriva oricărui semen al nostru. Este nevoie de o asumare colectivă a vinei, a păcatului, pentru ca acestea să nu fie uitate, pentru ca să nu se mai repete", punctează ministrul.

El mai spune că, atunci când este vorba de crime, "nu putem cântări morţile sau tragediile, nu sunt mai puţin vinovaţi cei care au ucis mai puţini şi nici mult mai vinovaţi cei care au ucis mai mulţi oameni fără de apărare".

"Asemenea vinovăţii trebuie asumate colectiv, trebuie (...) acţionat cu hotărâre împotriva oricărei idei sau oricărui gest care neagă, schimbă sensul sau muşamalizează. Da, trebuie să avem curajul să ne asumăm cu demnitate erorile trecutului şi cele ale prezentul, doar aşa ne putem păstra umanitatea şi ne putem salva sufletul naţional", arată ministrul.

Totodată, Dîncu adaugă că, "dacă vom fi prea blânzi cu asasinii din trecutul istoric, nu vom face decât să trezim monştrii care ne pot asasina viitorul".

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt