Subvenţiile fermierilor, în aer

Subvenţiile fermierilor, în aer

România este printre codaşele Uniunii Europene în ceea ce priveşte aprobarea planului strategic naţional pentru agricultură. Optsprezece ţări au deja planurile aprobate, în timp ce noi aşteptăm cu sufletul la gură luna decembrie, finalul anului fiind termenul limită. Pentru fermieri, documentul este vital. De el depinde sistemul de subvenţii.

După un an complicat, în care seceta le-a distrus culturile, fermierii au doar 2 perspective. Subvenţiile de la Guvern prin planul strategic naţional pentru agricultură sau îi paşte falimentul.

Iniţial, planul a fost depus în februarie, dar Ministerul Agriculturii a primit 307 observaţii de la Comisia Europene. După mai multe consultări cu omologii europeni, Petre Daea a trimis planul final abia în a doua jumătate a lunii octombrie.

Potrivit documentului trimis de ministrul agriculturii la Bruxelles, România va beneficia de aproximativ 16 miliarde de euro. Cea mai mare parte, 61% , vor merge către subvenţiile fermierilor, în timp ce 38% sunt dedicaţi investiţiilor. Un răspuns afirmativ al Comisiei Europene este aşteptat pentru decembrie.

Începând cu 1 ianuarie 2023 va fi pusă în aplicare noua politică agricolă comună. Aceasta va pune un accent mai mare pe fermele familiale mici şi mijlocii, precum şi pe tinerii fermieri.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt