SUA au decis că armata din Myanmar a comis genocid împotriva minorităţii rohingya

SUA au decis că armata din Myanmar a comis genocid împotriva minorităţii rohingya

Administraţia Biden a stabilit oficial că violenţele comise împotriva minorităţii rohingya de către armata statului Myanmar reprezintă un genocid şi crime împotriva umanităţii, au spus mai mulţi oficiali americani pentru Reuters. Măsura vine în sprijinul eforturilor internaţionale de a trage la răspundere junta militară care conduce acum ţara din sud-estul Asiei.

Secretarul de stat Antony Blinken va anunţa decizia luni la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington, au spus oficialii americani, care organizează în prezent o expoziţie despre suferinţa acestei minorităţi musulmane din Myanmar, un stat majoritar budist.

Decizia administraţiei Biden vine la aproape 14 luni după ce Blinken şi-a intrat în funcţie şi s-a angajat să facă o reevaluare a violenţelor din Myanmar, cunoscută şi sub numele de Birmania.

Forţele armate ale Myanmarului au lansat o operaţiune militară în 2017 care a forţat peste 730.000 dintre membrii minorităţii rohingya să plece din casele lor şi să se refugieze în statul vecin Bangladesh, acolo unde au povestit despre crimele, incendierile şi violurile în masă pe care le-au suferit în Birmania.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt