Stimulatoare cardiace de la decedaţi, refolosite

Stimulatoare cardiace de la decedaţi, refolosite

Noi acuzaţii şocante vizează sistemul de sănătate! Doi medici care operau la Iaşi şi Braşov sunt acuzaţi că ar fi montat pacienţilor stimulatoare cardiace prelevate de la cadavre. În jur de 170 de oameni ar fi primit astfel de dispozitive deja folosite. Procurorii DIICOT au făcut 24 de percheziţii, în trei judeţe.

Procurorii DIICOT au descins dis de dimineaţa la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, acolo unde lucrează unul dintre medicii vizaţi de anchetă: cardiologul Dan Tesloianu. Atât el, cât şi doctorul Eduard Belu, de la Spitalul Militar Regina Maria din Braşov, sunt acuzaţi de procurori că au prelavat stimulatoare cardiace de la cadavre şi le-au remontat altor pacienţi.

În iunie 2021 decizia a fost transpusă şi în lege, aşa că reutilizarea dispozitivelor medicale a devenit ilegală în România. Acum, dispozitive există, spun asociaţiile de pacienţi. Motivul pentru care medicii acuzaţi preferau să refoloaseasă stimulatoarele e deocamdată un mister. În total, ar fi făcut 171 de astfel de intervenţii, iar cel puţin doi pacienţi ar fi murit, scrie presa locală.

,,Fiind o anchetă penală în curs de desfăşurare, nu putem oferi alte informaţii sau detalii suplimentare. Ministerul Sănătăţii desfăşoară permanent activităţi de prevenire şi de combatere a actelor de corupţie care pot pune în pericol funcţionarea sistemului sanitar şi siguranţa pacienţilor", au reactionat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Şirul ilegalităţilor ar fi lung. Medicii le-ar fi cerut bolnavilor bani ca să beneficieze de şansa la viaţă, deşi intervenţiile sunt deconatate de stat. Cardiologii au înfiinţat un ONG, prin intermediul căruia ar fi introdus sumele obţinute din şpagă în circuitul legal. Cu banii câştigaţi ar fi construit o casă de vacanţă într-o arie naturală protejată. După ce ar fi fi mituit autorităţile locale.

Medicul Dan Tesloianu a mai fost urmărit penal în 2011. Era atunci suspectat, printre altele, de luare de mită, înşelăciune şi purtare abuzivă.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt