Stenogramele sedinţei în care Ciolacul cere supraimpozitarea

Stenogramele sedinţei în care Ciolacul cere supraimpozitarea

Nu vor fi tăiate salariilor bugetarilor. Este promisiunea premierului Nicoale Ciucă, după ce Marcel CIolacu a spus că vrea supraimpozitarea salariilor mai mari decât cel al preşedintelui României. Între timp au apărut şi stenogramele şedinţei coaliţiei. Ciolacu cere insistent o soluţie, iar supraimpozitarea salariilor mari şi a pensiilor speciale este una dintre ele, crede el. Numai că PNL pare să nu fie de acord cu impozitarea progresivă. Ciolacu spune însă că cei care ar fi vizaţi de măsură ar fi bugetarii care cumulează pensia cu salariul.

Gaura de 20 de milioane de lei din buget stârneşte controverse în coaliţia de guvernare. În şedinţă Ciolacu a cerut clar supraimpozitarea salariilor mai mari de 25 de mii de lei de la stat.Numai că propunerea nu pare să fie pe placul liberalilor.

Marcel Ciolacu (PSD): Văd că am ajuns şi noi să găsim explicaţii cum nu se pot face reforme, aşa cum ne spun şi cei care sunt vizaţi de reforme. Cine îşi asumă deficitul excesiv în care ne-a aruncat Cîţu? Cine îşi asumă că au fost atât de proşti încât au băgat împrumuturile din PNRR şi cofinanţările în deficit? Iar la anul trebuie să ajungem la 3 la suta?

Marcel Ciolacu (PSD: Deci cum facem? De unde luăm banii dacă nu vreţi să facem nimic? Sunteţi în guvern, spuneţi voi de unde luăm banii? Cum faci deficitul la anul? Vă aduc aminte că am avut o iarna uşoară, dar dacă va veni una grea?

Kelemen Hunor (UDMR): Eu nu ştiu. Eu doar am spus că ar putea fi probleme.

Iulian Dumitrescu (PNL): Noi am crescut salariile şi am făcut angajari. Nu am avea cum decât să dam oameni afară.

Marcel Ciolacu (PSD): Credeţi că eu îi voi spune lui Câciu să omoare bugetarii? Nu se taie niciun salariu. Lumea trebuie să fie liniştită. În schimb, nu mai vreau dezmăţ la stat cu mii de angajări şi tot felul de pile.

Adrian Câciu (PSD): Vă propun blocarea posturilor în sistemul public, cu excepţia celor care au susţinut deja proba scrisă a examenului.

sursa: stenograme sedinţă Coaliţie

S-a pus problema şi a cumului pensiei cu salariul la stat, pe care PSD o vrea interzisă. Ciolacu a pus gând rău şi pensiilor speciale.

Nicolae Ciucă (PNL): Eu vă spun că nu trebuie prin ordonanţă, ci prin lege în Parlament. Altfel e neconstituţional.

Marcel Ciolacu (PSD): Dorneanu are 120.000 de lei pe lună. Fostul procuror generaL are 130.000 de lei.

Rares Bogdan (PNL): Sunt perfect de acord.

Marcel Ciolacu (PSD): Să rămână impozitul de 16% pe profit, dar doar dacă este mai puţin de 1% din cifra de afaceri. Să punem impozit pe tot ce depăşeşte salariul preşedintelui.

Lucian Bode (PNL): Asta înseamna impozit progresiv inclusiv la privat. Altfel ar fi neconstituţional, iar PNL nu este de acord cu impozitul progresiv.

sursa: stenograme sedinţă Coaliţie

Ministrul Finanţelor trebuie să facă o analiză până săptămâna viitoare şi o prezinte, a concluzionat premierul. Acum Ministerul Finanţelor trebuie să vină cu o soluţie. Cert este că premierul încearcă să îi liniştească pe români.

Marcel Ciolacu a explicat că cei vizaţi de supraimpozitare ar putea fi bugetarii care cumulează pensia cu salariul.

30.574 de români au un salariu de bază brut mai mare decât al şefului statului, potrivit Ministerul Muncii.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt