Statul trebuie să sprijine părinţii să-şi crească copiii în timp ce merg la muncă, spun experţii

Statul trebuie să sprijine părinţii să-şi crească copiii în timp ce merg la muncă, spun experţii

Scăderea nivelului economic şi creşterea sărăciei duc la scăderea natalităţii, a declarat la Prima News Mihaela Mosora, profesor de economie, membru al Asociaţiei Familiilor Numeroase din România- ASFANU.

„Natalitatea este legată de economie, e vorba despre forţa de muncă. Fără populaţie activă nu avem o creştere economică. La noi e o discrepanţă foarte mare între populaţia mai săracă, care face copii pentru a avea beneficii materiale şi clasa de mijloc care ar putea face copii, dar nu face, pentru că-şi face calcule economice. În plus, există o stigmatizare a familiilor cu mai mulţi copii, lumea spune că au făcut copii ca să ia bani mai mulţi de la stat”, a adăugat Mosora.

O familie numeroasă înseamnă trei sau mai mulţi copii, adică atunci când numărul de adulţi este mai mic decât numărul de copii a explicat Irina Granzulea, preşedinte ASFANU.

„Familia trebuie pusă în centru, indiferent de câţi copii are, iar fără comunitatea părinţilor nu cred că am face faţă creşterii unui copil. Cei care se duc să muncească afară ştiu că acolo copiilor le e bine în timp ce ei lucrează pentru bunăstarea familiei”, a declarat Granzulea.

Corespondentul Prima News în Spania, Alin Petrică, a precizat că Spania nu încurajează natalitatea în mod special, alocaţia pentru un copil fiind de 27 de euro.

„După naştere, sunt 3-4 luni în care mama şi tata îşi împart timpul, apoi revin la muncă. În Spania anul trecut s-au născut cei mai puţini copii din 1941, de după războiul civil. În acelaşi timp, natalitatea scade şi în Germania, o ţară în care aceasta este încurajată puternic”, a relatat Petrică.

Afla mai multe desprealocatiicopiifamilienatalitate
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt