Statisticile sărăciei. Mâncarea ne mănâncă toți banii - Prima News

Statisticile sărăciei. Mâncarea ne mănâncă toți banii

Muncim să mâncam și să plătim facturi. O probează deja cele mai noi date ale INS care arată că un român cheltuiește mai mult de jumătate din venitul său lunar pe alimente și utilități. Iar viitorul nu sună deloc bine. Nivelul de trai va continua să scadă în continuare. Iar povara ratelor la bănci va deveni și mai grea în condițiile BNR a decis să majoreze din nou dobânda cheie din economie.

Alocăm 60% din banii câștigați într-o lună pentru facturi, mâncare, băutură și țigări. O arată datele INS potrivit cărora aproximativ 5.300 de lei dintr-un venit mediu de 6200 de lei merg exclusiv spre acest tip de cheltuieli.

Și mai greu este pentru cei în vârstă, iar analiștii vin însă cu previziuni sumbre. Anul viitor va arăta și mai rău din punct de vedere economic. Potrivit INS, cheltuielile au crescut față de anul trecut. Pe mâncare dăm, în medie, lunar peste 1.100 de lei, iar pe facturi 500 de lei. Cei mai puțini bani merg către educație și ieșirile în oraș, activități la care renunță tot mai mulți români.

Veștile sunt însă și mai proaste pentru cei care au rate la bănci. BNR a majorat dobânda de politică monetară la 6,25% de la 5,5%. Vorbim despre dobânda la care băncile se împrumută de la banca centrală atunci când rămân fără lichidități.

Prin această majorare, Banca Centrală trage un semnal de alarmă și îi îndeamnă pe români să nu mai facă împrumuturi și să cheltuie doar atât cât își permit.

Total
8
Shares
Total
8
Share