Spitalele românești, primele care vor cădea la un cutremur - Prima News

Spitalele românești, primele care vor cădea la un cutremur

Există spitale românești care se vor prăbuși la un cutremur puternic, cum ar fi unele clădiri din Spitalul Fundeni care au bulină roșie, a declarat la Prima News fostul ministru al Sănătății Florian Bodog. „O astfel de catastrofă, precum cea din Turcia, este o provocare pentru sistemele de urgență de oriunde din lume”, a spus Bodog.

El consideră că sistemul de sănătate ar putea face față, dar că pacienții trebuie foarte bine triați în asemenea cazuri. „Protocoalele medicale sunt aduse la zi, mai ales pentru intervenții în situație de urgență, dar celelalte protocoale, cum ar fi recuperarea de sub dărâmături, trebuie aduse la zi, ele țin de DSU. Există planul roșu sau planul alb, situație în care este adus de acasă tot personalul spitalului”, a adăugat fostul demnitar.

Adrian Popa, președintele ANDIS, a precizat că au fost atrase fonduri europene pentru modernizarea spitalelor și în special a unităților de primiri urgențe.

„Urmează să se desfășoare un program pentru cartografierea rețelei de sănătate, de stat și private. Pentru spitalele regionale există o strategie accelerată în acest moment și sperăm să fie gata mai repede. Fiecare spital trebuie să aibă și cale aeriană pentru a aduce pacienții critici cât de repede posibil. În spitalele regionale, de exemplu, spațiile de primiri urgențe sunt cele mai mari din țară, există segmente care pot fi izolate în caz de pandemii, dar nu există secții, există niște centre de tratare. Pandemia a învățat fiecare spital ce trebuie să facă”, a adăugat Popa.

„În fața unei situații ca cea din Turcia, niciun stat nu poate face față unui număr uriaș de victime apărut în câteva secunde”, a spus și expertul în sănătate Mihai Geantă.

Total
15
Shares
Total
15
Share