Spitalele româneşti, primele care vor cădea la un cutremur

Spitalele româneşti, primele care vor cădea la un cutremur

Există spitale româneşti care se vor prăbuşi la un cutremur puternic, cum ar fi unele clădiri din Spitalul Fundeni care au bulină roşie, a declarat la Prima News fostul ministru al Sănătăţii Florian Bodog. „O astfel de catastrofă, precum cea din Turcia, este o provocare pentru sistemele de urgenţă de oriunde din lume”, a spus Bodog.

El consideră că sistemul de sănătate ar putea face faţă, dar că pacienţii trebuie foarte bine triaţi în asemenea cazuri. „Protocoalele medicale sunt aduse la zi, mai ales pentru intervenţii în situaţie de urgenţă, dar celelalte protocoale, cum ar fi recuperarea de sub dărâmături, trebuie aduse la zi, ele ţin de DSU. Există planul roşu sau planul alb, situaţie în care este adus de acasă tot personalul spitalului”, a adăugat fostul demnitar.

Adrian Popa, preşedintele ANDIS, a precizat că au fost atrase fonduri europene pentru modernizarea spitalelor şi în special a unităţilor de primiri urgenţe.

„Urmează să se desfăşoare un program pentru cartografierea reţelei de sănătate, de stat şi private. Pentru spitalele regionale există o strategie accelerată în acest moment şi sperăm să fie gata mai repede. Fiecare spital trebuie să aibă şi cale aeriană pentru a aduce pacienţii critici cât de repede posibil. În spitalele regionale, de exemplu, spaţiile de primiri urgenţe sunt cele mai mari din ţară, există segmente care pot fi izolate în caz de pandemii, dar nu există secţii, există nişte centre de tratare. Pandemia a învăţat fiecare spital ce trebuie să facă”, a adăugat Popa.

„În faţa unei situaţii ca cea din Turcia, niciun stat nu poate face faţă unui număr uriaş de victime apărut în câteva secunde”, a spus şi expertul în sănătate Mihai Geantă.

Afla mai multe desprecutremurromaniaspitaleturcia
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt