Specialiştii subliniază importanţa consilierii psihologice pentru bolnavii cronic

Specialiştii subliniază importanţa consilierii psihologice pentru bolnavii cronic

În România sunt peste 850.000 de pacienţi oncologici şi abia maximum cinci la sută dintre ei primesc consilierea psihologică necesară, a declarat la Prima News Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

„Diagnosticul trebuie comunicat asistat, de către un psiholog, după ce pacientul a fost echilibrat emoţional. Niciun pacient care nu este echilibrat emoţional nu va răspunde la tratament, indiferent cât de inovativ este acesta. Noi încă din 2007 am cerut angajarea de psihiatri în secţiile de oncologie şi cerem şi angajarea de psihologi în toate secţiile de bolnavi cronic. Psihologul ajută pacientul să conştientizeze că are o boală oncologică şi că trebuie să lupte cu ea. Sunt peste 850.000 de pacienţi oncologici în România, maxim cinci la sută primesc asistenţa psihologică. Mai sunt alte milioane de pacienţi cronic care au nevoie de asistenţă psihologică”, a declarat Cezar Irimia.

Gina Ciolan, directorul medical al Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, a precizat că în institut există un singur psiholog în momentul de faţă, care se ocupă şi de pacienţii din ambulator, dar şi de cei internaţi. Ea a subliniat că medicul trebuie să ştie cum să comunice un diagnostic posbil fatal pacienţilor.

„Îmi pare rău că am colegi care pun pe umerii pacienţilor povara zilelor sau lunilor rămase de trăit. Avem pacienţi copii cu TBC, iar statul în spital pentru câteva luni duce la probleme emoţionale”, a spus medicul.

Psihologul Jeni Chiriac a subliniat că trebuie identificat sistemul de valori ale unui pacient care primeşte vestea unui asemenea diagnostic, pentru a putea găsi soluţii de a fi ajutat.

„Pacientul are nevoie să-şi identifice tumultul de frici şi de neputinţe din viaţă. Este important şi sprijinul acordat membrilor familiei, a căror viaţă este dată peste cap. Ar trebui să existe în spitale sprijinul profesional între medici să se poată acorda suport psihologic pentru medici. Oricât de tari încercăm să fim în conduita profesională, suntem şi noi oameni”, a spus psihologul.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt