Specialiștii atrag atenția că România a ajuns să fie principalul „exportator” de TBC în Europa - Prima News

Specialiștii atrag atenția că România a ajuns să fie principalul „exportator” de TBC în Europa

România este pe primul loc în UE la numărul bolnavilor de TBC și este principalul „exportator” al aceste boli în Europa, a declarat la Prima News jurnalista Paula Rusu, care a suferit de această boală considerată în mod eronat eradicată în țara noastră.

„A fost o surpriză diagnosticul, deși eram jurnalist eram convinsă că TBC a fost eradicat din România. Această legendă urbană a reușit să intre în mentalul colectiv foarte puternic. E important să vorbim despre TBC, pentru că așa știm cum să ne păzim, trebuie să știm că se tratează. În UE suntem lideri la TBC, cu zeci de mii de bolnavi. Exportăm forța de muncă cu tot cu TBC. Nu de multe ori asemenea bolnavi au fost redirecționați din alte țări înapoi în România, pentru că aici pneumologii se confruntă cu ea și se pricep”, a spus Paula Rusu.

Ea a spus că procesul de vindecare poate dura șase luni, în cazul formelor ușoare, dar poate ajunge până la doi ani în cazul formelor grave. De aceea, Paula Rusu a propus o lege prin care pacienții de TBC să fie sprijiniți social pacienții pentru a se putea trata acasă, dacă doresc acest lucru, pentru că tratamentul este mai greu decât boala.

„Tratamentul este echivalentul unei chimioterapii prin efectul advers pe care îl dă. La formele ușoare e de câteva sute de lei pe lună, la cele grave e de câteva mii de euro pe lună pe pacient. Legea e pentru pacienții care se tratează acasă, se acordă o indemnizație lunară. Concediul medical se acorda maxim un an prin comisie, după care ori te pensionai, ori rămâneai șomer. Legea acordă concediu meidical pe toată durata tratamentului, minimum șase luni, iar în limita unui an de zile se vindecă complet. Omul se poate trata și dacă merge la serviciu, pentru că după primele săptămâni de tratament nu mai este contagios”, a spus Paula Rusu.

De multe ori, însă, pacienții ajung foarte târziu la medic, când riscă să nu mai poată fi tratată sau lasă sechele foarte grave, dar există și servicii de caravane mobile care merg în comunitățile defavorizate și fac screening de TBC, a precizat jurnalista.

Medicul pneumolog Mădălina Dragoș, a spus că județul în care activează, Maramureș, este campion la TBC în România în ultimii 20 de ani.

„În ultimii ani numărul de cazuri a scăzut și din creșterea accesului la diagnostic, pentru că spitalele de pneumologie au devenit spitale COVID. Pacienții au început să vină tot mai greu, anul acesta s-a dublat numărul de cazuri față de anii trecuți. Sunt multe cazuri extinse și o rată mare de deces. Microbul a evoluat și el, este o boală foarte veche. Nu este nevoie să fii asigurat pentru diagnostic și tratament, e o problemă de sănătate publică”, a precizat medicul.

Ea a mai spus că mulți pacienți primesc diagnosticul de TBC mai greu decât dacă ar fi unul de cancer

Adriana Sorete Arbore, medic pneumolog din Iași, a adăugat că în cazurile grave, plămânul se găurește, pentru că se formează pungi de puroi.

„Este periculoasă această situație din cauză că aceștia răspândesc boala multor persoane din jurul lor, iar cei din jurul pacientului trebuie să se controleze”, a declarat medicul.

Astfel, se poate ajunge la nevoia de operație și de extirpare a unor porțiuni din plămâni, așa cum s-a întâmplat în cazul jurnalistei Paula Rusu, dar și a lui Ștefan Răduț, care acum este președintele Asociației Pacienților cu Tuberculoză.

„Eu am făcut TBC multirezistent când în România acesta era considerat un fel de diagnostic terminal. A durat doi ani tratamentul și a trebuit să mă operez și să-mi elimine partea superioară din plămânul stâng, la fel cum s-a întâmplat și la Paula Rusu. Am rămas cu deficiențe de auz, cu greutăți de respirație. În doi ani, nu știu dacă am avut câteva zile pe lună în care mă simțeam bine. Stăteam în pat toată ziua, nu puteam să muncesc, a trebuit să mă pensionez în perioada respectivă. Și-acum mi-e greu să vorbesc despre asta, pentru că TBC este un diagnostic stigmatizant, oamenii te izolează”, a spus Ștefan Răduț.Total
0
Shares
Total
0
Share