Specialist: Se pare că asistăm la începerea unui nou război rece în lume - Prima News

Specialist: Se pare că asistăm la începerea unui nou război rece în lume

România ar putea deveni un jucător important în noul context geopolitic mondial, dacă-și va reactiva abilitățile istorice de diplomație și spionaj de bună calitate, a declarat la Prima News specialistul în comunicare politică Radu Magdin.

„Aliații Ucrainei sunt pățiți și nu vor o mediere chinezească. Brazilia își vede, ca și India, propriile interese. India pare o mare câștigătoare a acestei situații, are parte de resurse și nu are parte de antagonizarea de care are suferă China ca aliat pe față al Rusiei. China este primul aliat global al Rusiei, totuși Ucraina încearcă să nu antagonizeze China ca să lase portița pentru negocieri mediate de chinezi”, a spus Magdin.

El nu crede că ar trebui să ne așteptăm la nimic spectaculos după vizita președintelui chinez la Moscova.

„Vizita liderului chinez în Rusia în acest context și faptul că lumea începe să se polarizeze, cred că sunt semnele că dăm într-un război rece din nou”, a adăugat Magdin.

Mihai Isac, redactor-șef la politicaexternă.ro a spus că vor fi semnate acorduri pentru accesul Chinei la resursele Rusiei.

„China se confruntă cu problema Taiwanului și nu cred că ar încuraja dezmembrarea prin forță a teritoriului altui stat. E de menționat că la Kiev se află, în același timp, premierul Japoniei. Deja se trasează niște axe care depășesc Europa. E îngrijorător că vom asista la consolidarea tandemului Rusia-China. Este mai degrabă un proiect colonial ruso-chinez pentru zonele de influență”, a spus Isac.

„La nivelul serviciilor de informații, războiul din Ucraina este unul global. China nu poate câștiga un război efectiv cu SUA, dar va fi un război nuclear, deci nu mai contează cine câștigă”, a arătat jurnalistul.

El a mai declarat că este greu de estimat numărul de focoase nucleare care există în lume, pentru că Rusia a anulat tratatele anti-nucleare, China are programul ei de dezvoltare nucleară, iar India și China masează trupe la granița comună.Total
0
Shares
Total
0
Share