Specialist, despre centrala nucleară de la Zaporojie: Dacă vom ajunge în situaţia extremă în care nu vor mai putea răci reactoarele, vom ajunge la o catastrofă, dar asta e greu de crezut

Specialist, despre centrala nucleară de la Zaporojie: Dacă vom ajunge în situaţia extremă în care nu vor mai putea răci reactoarele, vom ajunge la o catastrofă, dar asta e greu de crezut

Planeta şi omenirea trec în aceste momente prin mai multe crize suprapuse, care cresc riscurile pentru fiecare dintre noi, a explicat la Prima News climatologul şi cercetătorul Roxana Bejariu.

Ea s-a referit la incendiile uriaşe din Canada, la distrugerea barajului de pe râul Nipru şi la schimbările climatice deja în curs pe Pământ.

„E nevoie de atenţie sporită pentru ce se întâmplă în jurul nostru. Criza climatică e de departe cea mai profundă pentru că afectează toate activităţile din societatea umană. Încălzirea duce şi la precipitaţii mai frecvente şi toate manifestările obişnuite devin mai extreme, mai severe. Această cascadă de evenimente afectează în mai mare măsură decât fiecare eveniment individual. E o problemă şi creşterea densităţii populaţiei, în special în marile agolmerări urbane, care sunt mult mai expuse nu doar schimbărilor climei, ci şi crizelor sanitare, de exemplu”, a arătat climatologul.

În ceea ce priveşte unda de inundaţii de pe Nipru, care aduce şi 150 de tone de ulei deversat de la centralele electrice, specialiştii sunt extrem de îngrijoraţi pentru efectele acesteia.

„150 tone de ulei care s-au deversat, 600 kmp acoperiţi de ape, iar distanţa dintre centrală şi Marea Neagră este de 150 km. La un moment dat unda de inundaţii poate să ajungă şi la Marea Neagră. Breşa care s-a format în urma exploziei va duce la descărcarea completă a lacului de acumulare, iar râul va reveni la cursul natural”, spune Alexandru Dimache, decanul Facultăţii de Hidrotehnică din Bucureşti.

Totuşi, Alexandru Dimache este oarecum optimist privind riscul nuclera.

„Dacă vom ajunge în situaţia extremă în care nu vor mai putea răci reactoarele, vom ajunge la o catastrofă, dar asta e greu de crezut, pentru că nu cred că ruşii nu vor să transforme mii de kilometri în teren neutilizabil pe zeci sau sute de ani de acum încolo”, a subliniat Dimache.

Şi fizicianul Silviu Gurlui îi împărtăşeşte optimismul.

„Trebuie ca vocea neutră a comunităţii internaţionale să fie prezentă acolo mult mai mult decât a fost până acum, inclusiv cu resurse materiale, pentru a arăta că lucrurile sunt sub control. În momentul de faţă, nivelul de radiaţii în jurul centralei sunt în parametri normali şi nu există incendii în interior. Trebuie să se găsească soluţii pentur răcirea reactoarelor şi a combustibilului utilizat”, a arătat Gurlui.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt