Școala trebuie să fie făcută atractivă pentru elevi, astfel încât aceștia să prefere învățământul organizat, a declarat la Prima News Radu Szekely, specialist educație.
„Poate nici denumirea Ministerului Educației nu este cea mai potrivită, pentru că instituția controlează doar sistemul de învățământ, educația înseamnă mult mai mult”, a spus Szekely. El s-a referit la noile legi ale educației și a spus că acest pachet este doar fundația pe care vom construi în viitor.
„Ministerul doar propune, Guvernul aprobă, apoi decizia aparține Parlamentului. Ce vom vedea azi e începutul procesului de adoptare a legii, sper că va fi modificată în Parlament, nu trecută prin procedură de urgență. Legea ar trebui doar să furnizeze un cadru pentru viitorul educației”, a spus specialistul.
Educația nu înseamnă doar școală, vedem peste tot tineri needucați în lucrurile de bază, a subliniat Andreia Bodea, directorul Colegiului I.L.Caragiale, din București.
„Trebuie umblat în primul rând în zona celor care formează profesorii și învățătorii. Unu la sută mai intră în învățământ pentru că-și doresc asta, iar la titularizare și definitivat sunt subiecte din ce în ce mai ușoare. Cu toate astea, intră în învățământ un procent de oameni care reamente ar fi buni în altă parte”, a spus Andreia Bodea. Ea consideră că presiunile exagerate pentru aflarea conținutului legilor educației au făcut ca oamenii să fie deja obosiți de acest subiect.
Antropologul Alexandru Bălășescu s-a declarat speriat de accentul pus în România pe performanța individuală.
„Societatea de mâine are nevoie de oameni care să știe să colaboreze pentru a ajunge la soluții, nu de individualiști. Trebuie renunțat la acest sistem de performanță care prepară olimpici în turnul de fildeș. Vor fi foarte multe lucruri automatizate și oamenii trebuie să-și dezvolte inteligența emoțională și gândirea critică”, a spus Bălășescu.