Social-democraţii încep discuţiile pentru formarea unei coaliţii guvernamentale

Social-democraţii încep discuţiile pentru formarea unei coaliţii guvernamentale

Social-democraţii din Norvegia încep marţi discuţiile cu alte partide în vederea formării unei coaliţii guvernamentale după recentele alegeri parlamentare din ţara nordică, în centrul tratativelor urmând să se afle schimbările climatice, transmite Reuters.

Liderul Partidului Laburist, Jonas Gahr Stoere, va trebui să răspundă temerilor alegătorilor cauzate de încălzirea globală şi de adâncirea diferenţelor între cei cu venituri ridicate şi cei mai săraci, garantând în acelaşi timp că renunţarea la utilizarea combustibililor fosili va fi făcută gradual.

Obiectivul lui Stoere este să convingă atât Partidul de Centru, al cărui bazin electoral se află în mediul rural, cât şi Stânga Socialistă să i se alăture, ceea ce ar însemna că noua coaliţie guvernamentală va beneficia de 89 de mandate parlamentare, cu patru mai multe decât este necesar pentru a avea o majoritate în Stortinget (parlamentul unicameral norvegian, cu 169 de membri).

''Cred că merită să încercăm formarea unui guvern majoritar'', a declarat Jonas Gahr Stoere luni seara târziu, după numărarea voturilor în întreaga ţară.

În special, Stoere va trebui să convingă Partidul de Centru şi Stânga Socialistă să accepte un compromis referitor la politica energetică. Norvegia produce în jur de 4 milioane de barili de petrol pe zi, ce reprezintă 40% din veniturile din export.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt