Dacă ați avut în trecut reacții alergice severe la vaccinuri sau la anumite medicamente, ar trebui să consultați un alergolog înainte să faceți vaccinul anti Covid 19. După ce în Anglia doi pacienți care au fost vaccinați anti Covid au avut reacții alergice grave, autoritățile de acolo au oprit imunizarea în cazul celor care au în istoricul lor medical astfel de evenimente neplăcute. Președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică din România ne liniștește însă și spune că nu toate persoanele alergice pot avea reacții severe după acest vaccin.
După ce în Marea Britanie au fost înregistrate două reacții alergice severe de tip șoc anafilactic la doi pacienți care au avut și în trecut astfel de reacții, Agenția de reglementare a medicamentelor din Regatul Unit a emis o precauție de utilizare a vaccinului. Astfel, vaccinul nu va fi făcut persoanelor care au în istoricul medical alergii severe induse de vaccinuri, medicamente sau alimente, și care trebuie să
poarte cu ei permanent un dispozitiv cu adrenalină special pentru astfel de situații de urgență. Președintele Societății Române de Alergologie spune că nu toate persoanele care au alergii la anumite medicamente sau alimente pot face reacții severe după vaccinul anti Covid 19.
Persoanele care au în istoricul lor medical reacții alergice severe trebuie să ceară sfatul alergologului înainte să facă vaccinul anti Covid 19.
Specialistul spune că centrele de vaccinare vor trebui să aibă facilități de intervenție medicală rapidă pentru situațiile în care cei vaccinați ar putea avea reacții alergice severe. Este important de spus că frecvența apariției acestor reacții este trecută în prospectul produsului, și este obținută din studiile clinice făcute la momentul autorizării vaccinului. Pentru vaccinul Pfizer Bio N Tech studiile de fază 3 făcute pe
44.000 de oameni au arătat un risc mic de a dezvolta reacții alergice: 0,63% în cazul lotului de vaccin, comparativ cu 0,50% pentru lotul de placebo.