Sfânta înghesuială, tradiţie de Bobotează

Sfânta înghesuială, tradiţie de Bobotează

Mii de credincioşi au luat azi calea bisericii pentru slujba de sfinţire a apei. Mii de oameni au fost la Constanţa, unde nu au lipsit…nici tradiţionala procesiune de la Catedrală şi nici Sfânta înghesuiala. Însă nu la apa sfinţită, ci la dopuri. 15o.ooo de sticle au fost pregătite pentru doritori.

O mare de oameni s-a revărsat pe faleza Cazinoului, pentru procesiunea religioasă către Portul Tomis, unde s-a oficiat Liturghia de Bobotează. În frunte au fost carele trase de boi şi măgari, cu ajutorul cărora au fost duse budanele pline cu apa sfinţită. Mii de oameni au asistat la liturghie. Constănţenii, dar şi turişti veniţi din ţară, au ascultat slujba religioasă şi s-au rugat împreună cu soborul de preoţi.

Apa sfinţită a fost îmbuteliată în 15o.ooo de sticle care au fost aşezate în Portul Tomis în forma crucii Sfantului Andrei şţi au fost păzite de jandarmi. Înghesuiala a fost în locul unde enoriaşii au avut nevoie de dopuri pentru pet-urile de plastic. Conform tradiţiei, Arhiepiscopul Teodosie a aruncat, în apa mării trei cruci şi i-a felicitat pe cei care le-au prins. Unul dintre tineri este un salvamar din Mamaia.

Şi la Galaţi, dar şi în Brăila, cei curajoşi au sărit în apele Dunării. De alfel, bisericile din întreaga ţară au fost pline de credincioşi.

Boboteaza a fost celebrată de ortodocşii din întreaga lume. Manifestaţii populare impresionante au avut loc în Ţara Sfântă dar şi în Istanbul, acolo unde este sediul Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt