Șeful NATO, la București: Putin nu trebuie lăsat să câștige - Prima News

Șeful NATO, la București: Putin nu trebuie lăsat să câștige

Timp de două zile, București este gazda celui mai important eveniment NATO după Summitul de la Madrid. Miniștrii de externe din statele Alianței s-au reunit pentru a discuta despre războiul din Ucraina, dar și despre securitatea energetică. NATO nu îl va lăsa pe Putin să câștige, a fost mesajul lui Jens Stoltenberg. În România se află și secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, care s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, dar și cu secretarul general al NATO.

Războiul din Ucraina a fost principalul subiect pe agenda ministerialei NATO. Vladimir Putin trebuie oprit, este mesajul comun al țărilor NATO, iar Ucraina va primi în continuare ajutor din partea statelor aliate, promit oficialii prezenți la București.

Dacă Putin câștigă războiul, atunci vom plăti un preț imens în viitor, a averitizat secretarul general al Alianței. În acest context, consolidarea Flancului Estic este o prioritate pentru NATO. Astfel, inclusiv în România, numărul trupelor aliate va fi dublat.

La București a ajuns și secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, care s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, dar și cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Antony Blinken a avut o discuție și cu Jens Stoltenberg.

La ministeriala de la București participă și miniștrii de externe ai Sudiei și Finlandei, state care vor deveni curând membri ai Alianței Nord Atlantice. La eveniment au luat parte și delegații din Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Bosnia- Herțegovina.

Soția președintelui ucrainean, Olena Zlenska a transmis și ea un mesaj miniștrilor prezenți la București. ,,De ce face Rusia asta? După părerea mea face acest lucru pentru că este un stat terorist și pentru că ne-a adus în întuneric atât de multă vreme. Însă nu va reuși pentru că lumina noastră va străluci”, a spus prima doamnă a Ucrainei.

Ministeriala de la București este primul eveniment de acest fel pe care România îl găzduiește de când a devenit membru al Alianței și al doilea, din 2008, când la București a avut loc summitul NATO.

Total
1
Shares
Total
1
Share