Şeful NATO, despre racheta căzută în Polonia: Nu a fost un act deliberat

Şeful NATO, despre racheta căzută în Polonia: Nu a fost un act deliberat

,,Nu avem niciun indiciu că rachetele care au căzut în Polonia sunt rezultatul unui atac deliberat şi nici că Rusia pregăteşte acţiuni militare ofensive împotriva NATO.". Sunt declaraţiile secretarului general Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, la reuniunea de urgenţă care a avut loc la Bruxelles ca urmare a incidentului din Polonia.

,, Analiza noastră preliminară arată că, cel mai probabil, a fost cauzat de o rachetă de apărare aeriană ucraineană trasă pentru a-şi apăra teritoriul de atacurile ruseşti cu rachete de croazieră. Ucraina nu este vinovată. Rusia poartă vina pentru că îşi continuă războiul ilegal împotriva Ucrainei”, a declarat Jens Stoltenberg.

Rusia a negat cu vehemenţă că racheta a fost lansată de armata sa. Ministerul Apărării de la Moscova cataloghează acuzaţiile oficialilor polonezi drept o provocare. Proiectilul, care a căzut la doar 6 kilometri de graniţa cu Ucraina, este un model S-300 de apărare aeriană, care ar aparţine ucrainenilor. Între timp, Consiliul de Securitate al Poloniei s-a reunit pentru a doua oară în mai puţin de 24 de ore.

După o reuniune a Comitetului pentru Securitate Naţională, Polonia a decis să ridice nivelul de alertă al armatei.

Preşedintele american Joe Biden a discutat cu liderii occidentali, pe fondul îngrijorărilor că războiul s-ar putea extinde în ţările vecine. Aflată la summitul G 20 din Bali, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reiterat susţinerea pentru Ucraina. Premierul Italiei a condamnat, la rându-i, agresiunea Rusiei.

În schimb, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, este de partea Rusiei. În tot acest timp, China a făcut apel la calm, la fel şi Franţa, care cere „cea mai mare precauţie” în evaluarea situaţiei.

foto: twitter.com/Yurko_sViy

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt