Seceta aduce falimentul în ferme - Prima News

Seceta aduce falimentul în ferme

Fermierii vrânceni sunt în pragul disperării. Seceta îi pune într-o situaţie imposibilă. Cum furajele sunt tot mai puţine şi mai scumpe, oamenii sunt nevoiţi să sacrifice animalele. Sau să le vândă în pagubă.

De anii de zile, crescătorii de bovine muncesc să amelioreze genetic exemplarele pe care le cresc. Procesul e costisitor. Iar anul acesta şi celelalte cheltuieli au explodat. Energia e mai scumpă, la fel şi nutreţul. În aceste condiţii, fermierii se plâng că au ajuns în sapă de lemn. La un cost al balotului de lucrernă de 200 de lei, acest întreprinzător spune că va trebui să vândă din animale.

Neculai Florea, din comuna vranceana Cotesti, are 70 de capete, 44  vaci cu lapte şi restul tineret. Toate din rasa Baltata Romaneasca cu Rosu si Baltata Romaneasca cu Negru. Are ceva furaje pentru iarna. Departe însă de necesar. Ştie că va veni curând momentul în care va trebui să ia o decizie dificilă.

În acest moment, fermierii au primit 70 la suta din cei 347 euro care vin de la APIA pe programul de selectie, la care se adauga si un ajutor de 73 euro pe cap de vaca. Chiar şi cu acest ajutor, oamenii spun că vor fi nevoiţi să mărească preţurile.

Total
0
Shares
Total
0
Share