Necaz mare printre producătorii de pepeni din Banat. La Gottlob, în patria lubeniței din vestul țării, producția este la
jumătate față de anul trecut. Motivul….temperaturile scăzute din primăvară și seceta de acum. Agricultorii spun însă că la
capitolul calitate, nu-i întrece nimeni. Pepenii lor sunt mai dulci și mai zemoși chiar și decât cei de la Dăbuleni.
Doar 150 de hectare cu lubeniță au mai fost cultivate în acest an la Gottlob, comuna timișeană care are inscipționat pe
stema localității pepenele. De altfel, lubenita de Gottlob este marcă înregistrată, iar denumirea e protejată de OSIM. Nu
însă și de capriciile naturii. Vremea rea a făcut ca producția la hectar să fie de numai 35 de tone.
Acesta este și unul dintre motivele pentru care pepenii de Gottlob nu ajuns încă pe piață.
Alina cultivă pepeni pe 6 hecatare. Rar i-a fost dat să vadă o recoltă așa de slabă
Potrivit localnicilor, pepenii de Gottlob sunt considerabil mai dulci decât cei recoltați în sudul țării.
Și pentru că pepenele de Gottlob e atât de popular în Banat, are și un festival dedicat. În fiecare an, de Sfânta Maria, pe
15 august, se organizează sărbătoarea lubeniței.